Λευκή ιτιά (Salix alba)

Ένα από τα πιο κοινά είδη ιτιάς, χρωστά το όνομά της στη λευκή κάτω επιφάνεια των φύλλων της. Τα ευλύγιστα κλαδιά της χρησιμοποιούνται στην καλαθοποιία, ενώ το κάρβουνό της υπήρξε σημαντικό για την παρασκευή μπαρουτιού. Ο φλοιός και τα φύλλα της έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες (αντιπυρετικές, αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις), γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη. Το αναλγητικό Ασπιρίνη παράγεται από την σαλικίνη συστατικό του φλοιού.
no photo1
Φωτογράφος: ©ΕΚΒΥ/Λάμπρος Λογοθέτης
 
Κατηγορία: ΑΕΙΘΑΛΕΣ ΔΕΝΤΡΟ
Ενδημικό είδος: ΟΧΙ
Περισσότερες πληροφορίες: Ελληνική Βοτανική Εταιρία