Χαρουπιά, ξυλοκερατιά (Ceratonia siliqua)

Οφείλει το όνομά της στο σχήμα των καρπών της. Στην Ελλάδα ευδοκιμεί στον νότο, στην Κρήτη, τη Χίο, τη Σάμο, στην Πελοπόννησο. Το χαρούπι έχει μεγάλη θρεπτική αξία και έθρεψε γενιές και γενιές σε περιόδους πείνας. Η γεύση του θυμίζει σοκολάτα. Οι σπόροι της, ανεξάρτητα από το μέγεθος, έχουν σταθερό βάρος και για αυτό οι ανατολίτες του χρησιμοποιούσαν ως μονάδα μέτρησης , λέγοντας τον σπόρο στη γλώσσα τους «κιράτ». Κάπως έτσι προέκυψε η λέξη «καράτι» ως μονάδα μέτρησης του βάρους πολύτιμων λίθων και χρυσού.
no photo1
Φωτογράφος: -
 
Κατηγορία: ΑΕΙΘΑΛΕΣ ΔΕΝΤΡΟ
Ενδημικό είδος: ΟΧΙ
Περισσότερες πληροφορίες: Ελληνική Βοτανική Εταιρία