Δάση Χολομώντα - Στρατωνικού
Τα πλούσια δάση του Χολομώντα και του Στρατωνικού αποτελούν σημαντικότατο τόπο ανάπτυξης και αναπαραγωγής ποικίλων ειδών χλωρίδας και πανίδας, όπως και τόπο αναψυχής και δραστηριοτήτων για τον επισκέπτη. Το σχετικά χαμηλό τους υψόμετρο συνδυαστικά με το πλήθος μονοπατιών, δασικών δρόμων και σημείων αναψυχής είναι στοιχεία που τα καθιστούν επισκέψιμα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, για όλες τις ηλικίες.
Σε μία υποθετική πορεία από το όρος του Χολομώντα ως το ανατολικότερο άκρο των δασών του Στρατώνικου, που βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, κανείς θα συναντήσει πυκνές δασικές εκτάσεις με βελανιδιές και οξιές να κυριαρχούν, εξαιρετικές θέσεις θέας προς πάσα κατεύθυνση και πολυάριθμα σημεία οικολογικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος.
Τα όρη Χολομώντας και Στρατωνικό βρίσκονται στη Μακεδονία, στην περιφερειακή ενότητα της Χαλκιδικής, καλύπτοντας κεντρικό και ανατολικό τμήμα της, μεγάλο τμήμα του Δήμου Αριστοτέλη και μικρό τμήμα του Δήμου Πολυγύρου στα δυτικά.
Το όρος Χολομώντας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της χερσονήσου και βρίσκεται ανατολικά της Πορταριάς Χαλκιδικής. Το Στρατωνικό, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την ανατολική απόληξη του συγκροτήματος του Χολομώντα, φτάνει ως το παραθαλάσσιο χωριό Στρατώνι και ακόμα ανατολικότερα, ως την περιοχή Μπροστόμνιτσα, απέναντι από το μικρό ακατοίκητο νησί Ελευθερόνησος.
- Η περιοχή των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης συγκαταλέγεται από το 2004 στα 17 Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας, τμήμα της οποίας εμπίπτει στην περιοχή ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα στο όρος Χολομώντα, το οποίο αποτελεί νότιο άκρο των χωρικών ορίων του Εθνικού Πάρκου.
- Ο Χολομώντας και το Στρατωνικό, λόγω της αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν ενταχθεί στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και εκπροσωπούνται από τις περιοχές «Όρος Χολομώντας» για την αξία σε είδη ορνιθοπανίδας (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) και «Όρος Χολομώντας», «Όρος Στρατώνικον – Κορυφή Σκαμνί» για την αξία των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης).
- Τρία τμήματα της δασικής έκτασης είναι κηρυγμένα Καταφύγια Άγριας Ζωής.
- Χολομώντας Δήμου Αριστοτέλη (τέως Δήμου Αρναίας)
- Κρυονέρι – Καλογερικό (Σταγείρων – Στρατονίκης)
- Μπροστόμνιτσα (Στρατονίκης)
Τα δάση του Χολομώντα και του Στρατωνικού ανήκουν στην Ανωμεσογειακή – Υποηπειρωτική ζώνη βλάστης, ή αλλιώς ζώνη δρυοδασών. Η ζώνη αυτή, η οποία περιλαμβάνει κυρίως δρυοδάση αλλά και δάση καστανιάς, έχει κλίμα μεσογειακού χαρακτήρα, αλλά με υψηλότερες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη και χιονοπτώσεις τον χειμώνα. Τα δάση αυτά προτιμούν τα χαμηλά και μεσαία υψόμετρα και είναι ανθεκτικά σε ψυχρά κλίματα.
Περπατώντας σε κάποιο από τα δάση στο Όρος Χολομώντα και στο Στρατωνικό Όρος, θα διαπιστώσει κανείς ότι είναι πλούσιο σε βελανιδιές, ή αλλιώς δρύες. Αν και η βιοποικιλότητα μεταξύ των περιοχών διαφέρει μερικώς, η παρουσία δέντρων όπως η πλατύφυλλη δρυς και η απόδισκος δρυς είναι χαρακτηριστική. Άλλα δέντρα που μπορεί να παρατηρήσει κανείς, αναλόγως με τη τοποθεσία του, είναι η οξιά (δασική οξιά) και η καστανιά. Τα δέντρα αυτά διαφέρουν από τις βελανιδιές, μεταξύ των άλλων, στο φύλλωμα τους – σε αρκετά είδη βελανιδιάς, τα φύλλα φέρουν τριγωνοειδής λοβούς στις πλευρές τους, κάτι το οποίο δεν παρατηρείται στην οξιά και την καστανιά.
- Πλατύφυλλη δρυς (Quercus frainetto)
- Απόδισκος δρυς (Quercus petraea)
- Δασική οξιά (Fagus sylvatica)
- Καστανιά (Castanea sativa)
Στα όρη Χολομώντα και Στρατωνικό, κυκλοφορεί ποικιλία από σπάνια είδη πανίδας. Χαρακτηριστικά θηλαστικά στις περιοχές είναι ο λύκος και το τσακάλι, που τρέφονται κυρίως με κτηνοτροφικά ζώα ή μικρότερα θηλαστικά. Πρόκειται για σπάνια είδη σε εθνικό επίπεδο που κινδυνεύουν από διάφορους παράγοντες, όπως η περιορισμένη διαθεσιμότητα τροφής. Στις περιοχές εντοπίζονται και βίδρες (Ευρωπαϊκές ενυδρίδες), ζώα που κατά κύριο λόγο κολυμπούν, όμως περνούν αρκετό από το χρόνο τους στην ξηρά. Αν κοιτάξει κανείς προς τον ουρανό και με λίγη τύχη, μπορεί να εντοπίσει και κάποιο αρπακτικό πτηνό, όπως το χρυσαετό και ο γερακαετός, δύο ζώα με μεγάλο άνοιγμα φτερών που στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως απειλούμενα.
- Λύκος (Canis lupus)
- Τσακάλι (Canis aureus)
- Ευρωπαϊκή ενυδρίδα (Lutra lutra)
- Χρυσαετός (Aquila chrysaetos)
- Γερακαετός (Hieraaetus pennatus)
- Λύκος (Canis lupus)
- Τσακάλι (Canis aureus)
- Ευρωπαϊκή ενυδρίδα (Lutra lutra)
- Χρυσαετός (Aquila chrysaetos)
- Γερακαετός (Hieraaetus pennatus)
- Λύκος (Canis lupus)
- Τσακάλι (Canis aureus)
- Ευρωπαϊκή ενυδρίδα (Lutra lutra)
- Χρυσαετός (Aquila chrysaetos)
- Γερακαετός (Hieraaetus pennatus)
Η ευρύτερη περιοχή του Χολομώντα και του Στρατωνικού προσφέρεται για πλήθος εξορμήσεων και διαδρομών που μπορεί ο επισκέπτης/ορειβάτης να επιλέξει. Για λήψη αναλυτικών και ενημερωμένων πληροφοριών σχετικά, συνιστάται ο επισκέπτης να συμβουλευθεί την ιστοσελίδα ή να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον σχετικό ορειβατικό σύλλογο ή/και το δασαρχείο της περιοχής. (βλ. ενότητα «Χρήσιμες Πληροφορίες»)
Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η δασοκομία, οι οποίες δύναται να υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον των περιοχών. Για το λόγο αυτό, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης και προστασίας, που καθορίζονται στο θεσμικό καθεστώς προστασίας των περιοχών.
Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής.
Χρήσιμα τηλέφωνα/ στοιχεία επικοινωνίας:
- Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
- Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
- Δασαρχείο Αρναίας: τηλ. 2372021201, 2372021210, das-arn@damt.gov.gr
- Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρναίας: 23720 21061
- Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: website: ιστότοπος , τηλ. 2310 266928, 2310 240889