Δάση Δυτικής και Κεντρικής Ροδόπης

Μονοπάτι Στα Δάση Λεπίδα και Στάμνας: Παρανέστι - Διπόταμα - Δασικό Εργοτάξιο Λεπίδα

Μήκος: 33 km

Βατότητα: Καλός (άσφαλτος ως τα Διπόταμα, στη συνέχεια χαλικόδρομος που καταλήγει σε μέτριο δασικό χωμάτινο δρόμο)

Σημεία ενδιαφέροντος: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης, Παρανέστι / Καταρράκτης Αγίας Βαρβάρας / Οικισμοί Σίλλη και Πρασινάδα / Γεφύρια Διπόταμων / Δασικό Εργοτάξιο Λεπίδα / Καταρράκτες Λεπίδα και Σκοτεινού Ρέματος / Μεγάλα Λιβάδια / Τυρφώνες Λεπίδα / Κορυφές Λυκόπουλο και Βαρβάρα

Για την απόλαυση του Δάσους του Λεπίδα, την ποικιλία των ειδών του, τις εναλλαγές του τοπίου, τα ρέματα και τους καταρράκτες, τα λιβάδια και τους τυρφώνες, η προσέγγιση επιτυγχάνεται μέσω του επαρχιακού δρόμου Παρανεστίου – Διπόταμων έως το Δασικό Εργοτάξιο Λεπίδα. Στη διαδρομή απαντούν οι καταρράκτες στο ρέμα Τσουκάλι και οι κοντινές κορυφές που προσφέρουν εξαιρετική θέα προς τις ψηλότερες κορυφές της οροσειράς και την κοιλάδα του Αρκουδορέματος. Η περιήγηση στο δάσος δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης του καταρράκτη του Σκοτεινού ρέματος, των Μεγάλων Λιβαδιών (στα 1.500 m) με τα πανέμορφα αγριολούλουδα και τις συστάδες δασικής πεύκης. Σε σχετικά κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο τυρφώνας της περιοχής, η πρόσβαση όμως δεν είναι πλέον εφικτή για οχήματα.

Από το Δασικό Εργοτάξιο του Λεπίδα μπορεί κανείς να φθάσει και στο Δασικό Εργοτάξιο Στάμνας, μέσω του δασικού οδικού δικτύου. Η πρόσβαση στο Δάσος της Στάμνας γίνεται και από το Παρανέστι (συνολικά 47 km), μέσω του επαρχιακού δρόμου Παρανεστίου - Ζαρκαδιάς (25 km), από όπου ξεκινά δασικός δρόμος (22 km) που καταλήγει στο Δασικό Εργοτάξιο της Στάμνας (κατάλληλος μόνο για οχήματα 4x4).

Επιστροφή