Δάσος Μογγοστού
Το δρυοδάσος Μογγοστού στη βόρεια Πελοπόννησο, στο οποίο κυριαρχεί η βελανιδιά και κατά σημεία η χαλέπιος πεύκη, είναι ένα δάσος υψηλής αισθητικής και οικολογικής αξίας. Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ζωικών και φυτικών ειδών, ενώ παράλληλα το μαγευτικό του τοπίο εναλλάσεται με τις εποχές δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν τις ποικίλες εικόνες του.
Το δάσος Μογγοστού Κορινθίας βρίσκεται στη βόρεια Πελοπόννησο, εντός των Δήμων Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Νότια του Ξυλοκάστρου και του Κιάτου, από το Σούλι στα νοτιοανατολικά ως την επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Χούνης στα νοτιοδυτικά, το δρυοδάσος αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πράσινου για την περιοχή.
Το δρυοδάσος Μογγοστού είναι ένα από τα δεκαεννέα Αισθητικά Δάση της χώρας από το 1977.
Τo δάσος του Μογγοστού ανήκει στην Ανωμεσογειακή - Υποηπειρωτική ζώνη βλάστησης ή αλλιώς ζώνη δρυοδασών. Το κλίμα της ζώνης διατηρεί τον μεσογειακό χαρακτήρα, με υψηλότερες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη και χιονοπτώσεις τον χειμώνα. Τα δάση αυτά προτιμούν τα χαμηλά και μεσαία υψόμετρα και είναι ανθεκτικά σε ψυχρά κλίματα.
Σχεδόν το 50% του συνόλου των δασών της Ελλάδας καταλαμβάνεται από αυτά τα δάση, τα οποία έχουν υψηλή οικολογική, αισθητική και οικονομική αξία λόγω του μεγάλου αριθμού ειδών που φιλοξενούν ανά τόπο, της έκτασης που καταλαμβάνουν και των κοινωνικών, πολιτισμικών και οικονομικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα σε αυτά.
Στο Μογγοστό κυριαρχούν μεγάλες εκτάσεις βελανιδιάς, ή αλλιώς δρυός. Οι βελανιδιές έχουν μεγάλος εύρος χρήσεων από των άνθρωπο, αφού αξιοποιούνται για κατασκευές, ως πηγές τροφής, φαρμάκων και χρωστικών, καθώς και ως καλλωπιστικά δέντρα σε κήπους και πάρκα. Μπορεί κανείς να παρατηρήσει και τη χαλέπιο πεύκη, είδος που εξαπλώνεται στο Μεσογειακό χώρο σε υψόμετρα ως και 1700 μέτρα. Το ρετσίνι της χαλεπίου πεύκης χρησιμοποιείται ιστορικά για τον αρωματισμού του κρασιού, ευρέως γνωστού ως ρετσίνα.
Παρότι το Δάσος Μογγοστού ενδείκνυται για εξόρμηση μέσα στη φύση και πεζοπορία, λόγω της πολύτιμης περιβαλλοντικής του κληρονομιάς, ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν σχετικά με την ύπαρξη μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή. Τα τελευταία χρόνια τοπικοί και μη Ορειβατικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και εθελοντικές ομάδες, κάνουν προσπάθειες για δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών κατάλληλων τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.
Το δάσος επηρεάζεται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι οποίες στην Ελλάδα συνήθως περιλαμβάνουν πυρκαγιές, υπερβόσκηση, υλοτομία και παράνομο κυνήγι. Οι δραστηριότητες αυτές τείνουν να υποβαθμίζουν το δασικό περιβάλλον.
Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής.
- Χρήσιμοι σύνδεσμοι – στοιχεία επικοινωνίας:
- Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
- Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
- Πυροσβεστική Υπηρεσία Κιάτου: 27420 21381
- Δασαρχείο Κορίνθου: 27410 24578, daskor@5072.syzefxis.gov.gr
- Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου: +3027410 32630, +3027410 31443, efakor@culture.gr