Δάση Κιθαιρώνα
Ο Κιθαιρώνας, με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (ή Ελατιά) να υψώνεται στα 1.409 μ., έχει πυκνά δάση ελάτου και πεύκης. Είναι ιδιαίτερης αισθητικής και οικολογικής αξίας, καθώς φιλοξενούν μεγάλο αριθμό φυτών και ζώων. Εξίσου σημαντική είναι και η αξία τους ως τόπος αναψυχής.
Ο Κιθαιρώνας είναι ορεινός όγκος της Στερεάς Ελλάδας και βρίσκεται μεταξύ του όρους Πατέρα, της Πάρνηθας και των Γερανείων ορέων. Τα δάση του εκτείνονται μεταξύ των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας και Θηβαίων των Περιφερειακών Ενοτήτων Δυτικής Αττικής και Βοιωτίας αντίστοιχα.
Από τον Κορινθιακό κόλπο στα δυτικά ως το όρος Πατέρας στα ανατολικά και από τις Ερυθρές στα βόρεια ως το Πόρτο Γερμενό στα νοτιοδυτικά, τα δάση του Κιθαιρώνα αποτελούν σημαντικό πνεύμονα πράσινου για την περιοχή.
Κυρίαρχη παρουσία στον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα έχει η χαλέπιος πεύκη.
Η χαλέπιος πεύκη ανήκει στη μεσογειακή ζώνη βλάστησης και συγκεκριμένα στα δάση μεσογειακών κωνοφόρων. Παρά τις ανθρωπογενείς πιέσεις που δέχονται τα δάση αυτά, διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση. Η χαλέπιος πεύκη είναι καλά προσαρμοσμένη στις πυρκαγιές και ανθεκτική σε μεγάλο εύρος περιβαλλοντικών συνθηκών.
Τα δάση του Κιθαιρώνα χαρακτηρίζονται από μεγάλες εκτάσεις χαλεπίου πεύκης. Πρόκειται για είδος που εξαπλώνεται στο Μεσογειακό χώρο, σε υψόμετρα περίπου μέχρι 1700 μέτρα. Το ρετσίνι της χαλεπίου πεύκης έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τον αρωματισμό κρασιών, ευρέως γνωστών ως ρετσίνες.
Ο Κιθαιρώνας και τα δάση του προσφέρονται για μεγάλο πλήθος εξορμήσεων και διαδρομών. Καθώς ωστόσο το κυρίως σώμα του βουνού έχει σπιλωθεί από δρόμους και εγκαταστάσεις , οι πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές σήμερα βρίσκονται στην περίμετρο της κύριας κορυφή: πάνω από τα Βίλια, στη λεκάνη της Λιβαδόστρας και ανάμεσα στα Βίλια και στο Πόρτο Γερμενό. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες, ενώ λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του βουνού και των μονοπατιών, συνιστάται ο επισκέπτης να συμβουλευθεί την ιστοσελίδα ή/και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ορειβατικό σύλλογο ή/και τα αρμόδια Δασαρχεία της περιοχής. (βλ. ενότητα «Χρήσιμες Πληροφορίες» παρούσας εφαρμογής).
Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι οποίες στην Ελλάδα συνήθως περιλαμβάνουν πυρκαγιές, υπερβόσκηση, υλοτομία και παράνομο κυνήγι. Οι δραστηριότητες αυτές τείνουν να υποβαθμίζουν το δασικό περιβάλλον.
Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής.
- Χρήσιμοι σύνδεσμοι – στοιχεία επικοινωνίας:
- Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
- Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
- Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευσίνας: 213 21 5800
- Πυροσβεστική Υπηρεσία Θήβας: 22620 23775
- Δασαρχείο Αιγάλεω: 210 5982315, dasarxeio_aigaleo@attica.gr
- Δασαρχείο Θηβών: 22620 24230, dasthivas@apdthest.gov.gr
- Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελευσίνας: ιστότοπος, 210 55 45430, info@eoseleusinas.gr