Δάση Μαυροβουνίου Θεσσαλίας
Τα δάση του Μαυροβουνίου, καλύπτει μεγάλο τμήμα βόρεια του Πηλίου και εκτείνεται ως τις παραθαλάσσιες περιοχές, ενώνοντας το δασικό με το παραλιακό τοπίο. Τα πυκνά δάση βελανιδιάς, καστανιάς και πουρναριού αποτελούν καταφύγιο για μεγάλη ποικιλία ζώων και φυτών. Είναι ιδιαίτερης αισθητικής και οικολογικής αξίας, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η αξία τους ως τόπος αναψυχής.
Το Μαυροβούνι είναι όρος της Θεσσαλίας και τα δάση του εκτείνονται μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας, εντός των Δήμων Αγιάς και Ρήγα Φεραίου.
Από την τεχνητή Λίμνη Κάρλα στα δυτικά ως τους παραλιακούς οικισμούς του ανατολικού τμήματος όπως το Κάτω Πολυδένδρι, και από την Σκήτη και την Ποταμιά στα βόρεια ως την περιοχή που τα δάση απαντούν το δασικό σύμπλεγμα του Πηλίου και συγκεκριμένα το Δάσος Ιεράς Μονής Φλαμπουρίου στα νότια, το Μαυροβούνι και τα δάση του αποτελούν εξαιρετικής αισθητικής και οικολογικής σημασίας έκταση.
- Λόγω της αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας τους, το Μαυροβούνι και η ευρύτερη περιοχή έχουν ενταχθεί στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και εκπροσωπείται από την περιοχή «Κάρλα-Μαυροβούνι-Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου-Νεοχώρι» για την αξία των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας (Ειδική Ζώνη Διατήρησης).
- Η ευρύτερη περιοχή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (IBA), εξαιτίας της υψηλής αξίας της σε είδη ορνιθοπανίδας.
- Τρία τμήματα της έκτασης στην περιοχή είναι κηρυγμένα Καταφύγια Άγριας Ζωής:
- Δασιά Πλατάνια (Σκήτης-Αμυγδαλής-Ποταμιάς)
- Δασόκτημα Πολυδενδρίου
- Δάσος Ι. Μ. Φλαμπουρίου (Κεραμιδίου)
Στο Μαυροβούνι κυριαρχεί η παρουσία δρυών.
Οι δρύες ανήκουν στην Ανωμεσογειακή - Υποηπειρωτική ζώνη βλάστησης που χαρακτηρίζεται από φυλλοβόλα πλατύφυλλα δάση. Τα δρυοδάση καλύπτουν σχεδόν το 50% του συνόλου των δασών της Ελλάδας και έχουν μεγάλη οικολογική αξία, καθώς φιλοξενούν μεγάλο εύρος από είδη χλωρίδας και πανίδας.
Το Μαυροβούνι της Θεσσαλίας χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκτάσεις βελανιδιών, ή αλλιώς δρυών. Χαρακτηριστικά δέντρα είναι η πλατύφυλλη δρυς και το πουρνάρι, το οποίο εντοπίζεται συνήθως στη μορφή θάμνου. Στη περιοχή βρίσκονται και καστανιές, οι οποίες ξεχωρίζουν από τις βελανιδιές στο φύλλωμα τους – στις βελανιδιές τα φύλλα έχουν τριγωνικούς λοβούς στις πλευρές τους, κάτι το οποίο δεν παρατηρείται στις καστανιές.
- Πλατύφυλλη δρυς (Quercus frainetto)
- Πουρνάρι (Quercus coccifera)
- Καστανιά (Castanea sativa)
Στο όρος Μαυροβούνι μπορεί κανείς να παρατηρήσει ένα μεγάλο εύρος από σπάνια ζώα, ειδικά αν κοιτάξει ψηλά προς τον ουρανό. Με λίγη τύχη, ίσως παρατηρήσει να πετούν χρυσαετοί, μεγάλα αρπακτικά πτηνά το άνοιγμα φτερών των οποίων συνήθως ξεπερνάει τα δύο μέτρα. Ενδεχομένως να παρατηρήσει και κάποιον γερακαετό, ειδικά το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, ή κάποιο κιρκινέζι, ζώα τα οποία όπως ο χρυσαετός, απειλούνται σε εθνικό επίπεδο από παράγοντες όπως η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και ο περιορισμός της διαθεσιμότητας τροφής τους.
- Χρυσαετός (Aquila chrysaetos)
- Γερακαετός (Hieraaetus pennatus)
- Κιρκινέζι (Falco naumanni)
Το Μαυροβούνι και τα δάση του προσφέρεται για μεγάλο πλήθος εξορμήσεων και διαδρομών. Λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του βουνού και των μονοπατιών, συνιστάται ο επισκέπτης να συμβουλευθεί την ιστοσελίδα ή/και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους ορειβατικούς συλλόγους ή/και το αρμόδιο Δασαρχείο της περιοχής. (βλ. ενότητα «Χρήσιμες Πληροφορίες» παρούσας εφαρμογής)
Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η χρήση βιοκτόνων και λιπασμάτων σε καλλιέργειες, οι οποίες δύναται να υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Για το λόγο αυτό, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης και προστασίας, που καθορίζονται στο θεσμικό καθεστώς προστασίας της περιοχής.
Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι/ στοιχεία επικοινωνίας:
- Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
- Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
- Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου: 2421 076850
- Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας: 241 350 9300
- Δασαρχείο Βόλου: 2421 039162
- Δασαρχείο Αγιάς: 2494022221
- Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας: ιστότοπος, 241 053 5097, eoslarissas@gmail.com
- Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου: ιστότοπος, 24210 25696, eosvolou@gmail.com