Δάση Γκιώνας
Η Γκιώνα καλύπτει τμήμα βόρεια του Κορινθιακού κόλπου και συγκεκριμμένα του κόλπου της Ιτέας, με την ψηλότερη κορυφή της Πυραμίδα να υψώνεται στα 2.510 μ. Είναι το ψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας και το πέμπτο της χώρας. Τα δάση της, κυρίως με τη σπάνια Κεφαλληνιακή ελάτη, αποτελούν τόπο υψηλής αισθητικής αλλά και οικολογικής αξίας, λόγω του μεγάλου αριθμού ζώων και φυτών που φιλοξενούν.
Το όρος Γκιώνα βρίσκεται βορειοδυτικά του κόλπου Ιτέας στη Στερεά Ελλάδα. Εκτείνεται μεταξύ των Δήμων Δελφών και Δωρίδος της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Από την τεχνητή λίμνη Μούρνου στα δυτικά ως την Άμφισσα ανατολικά και από την ένωση με τα δάση της Οίτης και των Βαρδουσίων στα βόρεια ως το Μαλανδρίνο και τη Βουνιχώρα στα νότια, τα δάση της Γκιώνας αποτελούν σημαντικό πνεύμονα πράσινου για την περιοχή.
- Η Γκιώνα, λόγω της αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ενταχθεί στο οικολογικό Δίκτυο Natura 20000 και εκπροσωπείται από τις περιοχές «Όρος Γκιώνα» για την αξία των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας και «Κορυφές όρους Γκιώνα, χαράδρα Ρέκα, Λαζόρεμα και Βαθιά Λάκκα» για την αξία σε είδη ορνιθοπανίδας.
- Τρία τμήματα της περιοχής είναι κηρυγμένα Καταφύγια Άγριας Ζωής:
- Ρικάς-Γουρλομύτα-Γκιώνα (Προσηλίου)
- Λευκαδιτίου (Συκέας)
- Δασικό σύμπλεγμα ΝΑ Γκιώνας (Βουνιχώρας-‘Αμφισσας-Αγ. Ευθυμίας)
Στη Γκιώνα κυριαρχεί η παρουσία Κεφαλληνιακής ελάτης.
Η Κεφαλληνιακή ελάτη ανήκει στη ζώνη μεσογειακών ορεινών κωνοφόρων, η οποία εκτείνεται τόσο στην υποηπειρωτική, όσο και στην ηπειρωτική κλιματική ζώνη. Συνήθως δημιουργεί πυκνά δάση σε μίξη με είδη όπως η μαύρη πεύκη.
Τα δάση της Γκιώνας χαρακτηρίζονται από μεγάλες εκτάσεις Κεφαλληνιακής ελάτης. Πρόκειται για είδος ενδημικό της Ελλάδας, το οποίο εντοπίζεται δηλαδή αποκλειστικά στη χώρα. Θα το συναντήσει κανείς κυρίως στη Κεφαλλονιά, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Μακεδονία. Η Κεφαλληνιακή ελάτη φτάνει περίπου μέχρι τα 30 μέτρα σε ύψος και αναπτύσσεται σε υψόμετρο συνήθως μεταξύ 400 και 1.800 μέτρα. Παλαιότερα, το ξύλο της χρησιμοποιούνταν για κατασκευές, ενώ σήμερα η εμπορική εκμετάλλευση του είδους έχει περιοριστεί.
- Κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica)
Στο όρος Γκιώνας ζει ένα μεγάλο εύρος ειδών πανίδας, αρκετά από τα οποία βέβαια δύσκολα γίνονται αντιληπτά κατά τη διάρκεια μιας τυπικής επίσκεψης στη περιοχή. Στο Γκιώνα κυκλοφορούν μεγάλα θηλαστικά όπως ο λύκος, είδος σπάνιο και απειλούμενο στην Ελλάδα. Στη περιοχή εντοπίζονται και βίδρες (Ευρωπαϊκή ενυδρίδα), οι οποίες τρέφονται κυρίως με ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα (π.χ. βατράχια, νερόφιδα), αλλά και αγριόγιδα. Κοιτώντας ψηλά προς τον ουρανό, μπορεί κανείς με λίγη τύχη να παρατηρήσει και κάποιον χρυσαετό, ο οποίος έχει άνοιγμα φτερών που συνήθως ξεπερνάει τα δύο μέτρα και που επίσης χαρακτηρίζεται ως σπάνιος και απειλούμενος στην Ελλάδα
- Λύκος (Canis lupus)
- Ευρωπαϊκή ενυδρίδα (Lutra lutra)
- Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica)
- Χρυσαετός (Aquila chrysaetos)
- Λύκος (Canis lupus)
- Ευρωπαϊκή ενυδρίδα (Lutra lutra)
- Χρυσαετός (Aquila chrysaetos)
- Λύκος (Canis lupus)
- Ευρωπαϊκή ενυδρίδα (Lutra lutra)
- Χρυσαετός (Aquila chrysaetos)
Η Γκιώνα προσφέρεται για μεγάλο πλήθος εξορμήσεων και διαδρομών. Λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του βουνού και των μονοπατιών, συνιστάται ο επισκέπτης να συμβουλευθεί την ιστοσελίδα ή/και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους ορειβατικούς συλλόγους ή/και το αρμόδιο Δασαρχείο της περιοχής. (βλ. ενότητα «Χρήσιμες Πληροφορίες»)
Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η υπερβόσκηση και το κυνήγι, οι οποίες δύναται να υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Για το λόγο αυτό, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης και προστασίας, που καθορίζονται στο θεσμικό καθεστώς προστασίας της περιοχής.
Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι/ στοιχεία επικοινωνίας:
- Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
- Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
- Δασαρχείο Άμφισσας (τμήμα δασοπροστασίας): 22650 28264
- Δασαρχείο Λιδορικίου: 2266 022115
- Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας: 22650 28577, 22650 29201, eosamfissas@gmail.com
- Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ναυπάκτου: ιστότοπος, 26340 23072, eosnafpaktou@gmail.com
- Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών: ιστότοπος, 210 82 18 401, 210 88 11 520, info@poa.gr