Δάση Κρουσσίων

Δάση Κρουσσίων

Το Κρούσσια, με υψηλότερη κορυφή το Μαυροβούνι στα 1.200 m περίπου αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Κιλκίς και Σερρών. Βουνά με έντονες αντιθέσεις, με χαράδρες και ρεματιές, με πλούσια δάση οξιάς, δάση δρυός, κωνοφόρων και ποικιλόμορφη πανίδα, διαθέτουν περιπατητικά μονοπάτια και πολυάριθμα σημεία με θέα για να απολαύσει ο επισκέπτης.

6 ΔάσηΚρουσσίων 1ΓιαννάκηςΘωμάς

Τα Κρούσσια είναι μια χαμηλή οροσειρά που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και εκτείνεται από το δάσος του Λαχανά και τα δάση του Βερτίσκου στα νότια έως τη Νέα Πέλλα και τη λίμνη Κερκίνη στα βόρεια. Διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μοιράζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, μεταξύ των Δήμων Κιλκίς (κύριο τμήμα έκτασης), Σιντικής, Ηράκλειας και Λαγκαδά.

Τμήμα της έκτασης των δασών των Κρουσσίων υπάγεται στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κερκίνης, η οποία έχιε χαρακτηρισθεί ως Εθνικό Πάρκο. Η λίμνη Κερκίνη, η όχθη της οποίας βρίσκεται στα ανατολικά του δάσους, είναι ένας από τους δέκα υγροτόπους της χώρας που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο των Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας της Σύμβασης Ραμσάρ.

Το όρος Κρούσσια, λόγω της αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Συγκεκριμένα η περιοχή «Λίμνη Κερκίνη - Κρούσσια - Κορυφές Όρους Μπελές, Άγκιστρο - Χαρωπό» προστατεύεται ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης για την αξία των τύπων οικοτόπων και των φυτών και ζώων που βρίσκονται στην περιοχή.

Στην περιοχή του όρους Κρουσσίων έχουν κηρυχθεί έξι Καταφύγια Άγριας Ζωής, με τις εξής ονομασίες:

  • Ερείπια Εξωχωρίου (Ροδώνος, Αμαράντων, Κεντρικού & Αντιγονείας)
  • Θεοδωρίου - Ανατολής Δήμου Κερκίνης
  • Λίμνη Κερκίνη, Ηράκλειας, Πετριτσίου Σιδηροκάστρου
  • Ξηροπόταμος - Χείμαρρος Δήμου Στρυμονικού
  • Ερ. Μακρυώτισσας - Αμπέλια - Νησί - Ριζανά (Ζευγολατείου)
  • Γαλλικός ποταμός (Επταλόφου - Κορωνούδας - Τερπύλλου - Αναβριτού)

Τα δάση των Κρουσσίων ανήκουν στη ζώνη των δρυοδασών. Πρόκειται για δασωμένους λόφους που καταλαμβάνουν περίπου το 80% της συνολικής έκτασης. Στα υψηλότερα υψόμετρα κυριαρχούν δάση οξιάς ενώ στα χαμηλότερα δάση δρυός.

6 ΔάσηΚρουσσίων 2ΓιαννάκηςΘωμάς

Στα Κρούσσια έχουν καταγραφεί 500 είδη φυτών περίπου. Η πλατύφυλλη δρυς και η χνοώδης δρυς κυριαρχούν, ενώ χαρακτηριστική είναι και η παρουσία της οξιάς στα μεγαλύτερα υψόμετρα. Άλλα είδη που απαντούν στην περιοχή είναι η μπελαντόνα, βιόλες και ορχιδέες.

6 ΔάσηΚρουσσίων 3ΓιαννάκηςΘωμάς

Στα Κρούσσια όρη βρίσκουν τροφή και καταφύγιο πολλά είδη θηλαστικών, αμφιβίων κι ερπετών. Από τα πιο χαρακτηριστικά θηλαστικά της περιοχής είναι ο λύκος, το τσακάλι και η βίδρα. Τα πιο κοινά είδη αμφιβίων και ερπετών που συναντώνται στην περιοχή είναι οι σαλαμάνδρες, οι φρύνοι όπως η κιτρινομπομπίνα, τα φίδια όπως ο λαφιάτης και το σπιτόφιδο και διάφορα είδη χελώνας. Η περιοχή είναι σημαντική για αναπαραγόμενα και μεταναστευτικά πουλιά, όπως ο χρυσαετός, ο κραυγαετός, ο σταυραετός, ο τσίφτης, ο σφηκιάρης, το σαΐνι κ.ά.

Η ευρύτερη περιοχή των Κρουσσίων προσφέρεται για πλήθος εξορμήσεων και διαδρομών που μπορεί ο επισκέπτης/ορειβάτης να επιλέξει. Λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του βουνού και των μονοπατιών, συνιστάται η επικοινωνία με τους οικείους ορειβατικούς συλλόγους και το αρμόδιο Δασαρχείο για αναλυτικότερες και ενημερωμένες πληροφορίες πριν την επίσκεψη (βλ. «Χρήσιμες Πληροφορίες»).

Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η υλοτομία και το κυνήγι, οι οποίες δύναται να υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης και προστασίας, που καθορίζονται στο θεσμικό καθεστώς προστασίας της περιοχής.

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής.

Χρήσιμα τηλέφωνα - Στοιχεία επικοινωνίας

  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Πυροσβεστικός Σταθμός Κιλκίς: Τηλ. 23410 23577
  • Δασαρχείο Κιλκίς: Τηλ. 23410 22400, Email: das-kil@damt.gov.gr
  • Δασαρχείο Σιδηροκάστρου: Τηλ. 2323025550 / 22383, Email: das-sid@damt.gov.gr
  • ΟΦΥΠΕΚΑ / Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας: Τηλ. 23270 28004, Email: info@kerkini.gr, https://kerkini.gr/
  • Ορειβατικός Σύλλογος Νιγρίτας: Τηλ. 23220 24924 / 22859, Email: eosnigritas@yahoo.gr
  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς