Δάσος Πετρωτών

Δάσος Πετρωτών

Στις απολήξεις του όρους Ίσμαρος, στα Πετρωτά του Δήμου Σαπών, ανατολικά του οικισμού της Μαρώνειας, βρίσκεται το ομώνυμο δάσος, ένας τόπος ιδιαίτερης σημασίας και ομορφιάς. Τα δάση μαύρης πεύκης διατρέχουν τα βουνά της Ελλάδας, εσωτερικά στην Πελοπόννησο, στην Πίνδο και στη Βόρεια Ελλάδα. Στις περιοχές αυτές, η μαύρη πεύκη προτιμά τα μεγάλα υψόμετρα και τα δέντρα που τα σχηματίζουν είναι ψηλά και  λυγερόκορμα. Στα Πετρωτά, όμως, το δάσος μαύρης πεύκης που σχηματίζεται, σε απόσταση μόλις 150 m από τη θάλασσα, έχει νανόμορφη μορφή, μοιάζουν με δέντρα μπονσάι και καθιστούν το δάσος μοναδικό. Στις κοιλότητες των ηφαιστειογενών βράχων που χαρακτηρίζουν την περιοχή εντοπίζεται και αρχαίο λατομείο εξαγωγής μυλόπετρων.

Τα Πετρωτά είναι χωριό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο βρίσκεται στον Δήμο Μαρώνειας - Σαπών. Το δάσος τους εκτείνεται σε απόσταση περίπου 150 m από τη θάλασσα, μεταξύ των Δήμων Μαρώνειας - Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Εκτός των Πετρωτών, οι πλησιέστεροι οικισμοί στο δάσος είναι το Πέραμα Αλεξανδρούπολης στα ανατολικά και οι Ασκητές στα δυτικά.

Το δάσος Πετρωτών, παρά τη μεγάλη οικολογική και αισθητική αξία του, δεν υπάγεται σε κάποιο καθεστώς προστασίας μέχρι και σήμερα. Την ευθύνη διαχείρισής του φέρουν τα Δασαρχεία Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης.

Το νανόμορφο δάσος μαύρης πεύκης καλύπτει έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων. Το φαινόμενο αυτό, δηλαδή της νανόμορφης μορφής της μαύρης πεύκης, είναι μοναδικό όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη. Στο δάσος των Πετρωτών τα περισσότερα άτομα μαύρης πεύκης μοιάζουν με τα δέντρα μπονσάι, με ύψος που σπάνια ξεπερνά το 1 m σε ηλικία 70 - 80 ετών.

Στα Πετρωτά κυριαρχεί η παρουσία της μαύρης πεύκης (Pinus nigra) σε νάνα μορφή. Πρόκειται για μακρόβιο είδος που εξαπλώνεται στη Νότια Ευρώπη και Ανατολία, όπου εντοπίζεται σε υψόμετρα έως περίπου 2.000 m. Ανάμεσα στα πεύκα φύονται και πουρνάρια (Quercus coccifera).

 

Η περιοχή προσφέρει δυνατότητες περιήγησης και γνωριμίας τόσο με το δάσος, όσο και με τον κοντινό αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας, αλλά και το παραλιακό μέτωπο. Ενδεικτικό είναι το τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 που ακολουθεί τον παραλιακό χωματόδρομο Μαρώνειας - Πετρωτών, περνώντας από σημαντικές αρχαιότητες, όπως το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, η περιοχή της Μαρμαρίτσας - Σύναξης και το «Οδύσσειο Ρείθρο», η μικρή ρεματιά όπου λέγεται ότι αποβιβάστηκε ο ήρωας για να κατακτήσει την γη των Κικόνων. Η διαδρομή καταλήγει στην παραλία των Πετρωτών, μετά από πορεία περίπου 12 km.

Παλαιότερα ασκούνταν έντονη βόσκηση στην περιοχή, η οποία περιόριζε την εξάπλωση και την ανάπτυξη των πουρναριών. Τα τελευταία έτη, με τη μείωση των κτηνοτροφικών ζώων (κυρίως γίδια), η βόσκηση έχει περιοριστεί και τα πουρνάρια αναπτύσσονται σε βάρος της νανόμορφης μαύρης πεύκης.

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι/ στοιχεία επικοινωνίας: 

  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής: 25310 60030
  • Διεύθυνση Δασών Ροδόπης: 25310 73673, ddas-rod@damt.gov.gr
  • Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης: 2551026412, 2313309088, das-ale@damt.gov.gr
  • Εφορία Αρχαιοτήτων Ροδόπης: 25310 22 411, efarod@culture.gr