Δάση Παπίκιου Όρους και Ανατολικής Ροδόπης

Δάση Παπίκιου Όρους και Ανατολικής Ροδόπης

 Το Παπίκιο και η Ανατολική Ροδόπη, με τις υψηλότερες κορυφές του πρώτου να ανέρχεται στο υψόμετρο των 1510 μέτρων, αποτελούν καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής για αρκετά είδη.

Το καταπράσινο τοπίο των δασών και οι κορυφές των βουνών προσφέρουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη φύση, να απολαύσει την υπέροχη θέα από τα ανάλογα σημεία. Η περιοχή της ανατολικής Ροδόπης αποτελεί δημοφιλή προορισμό και λόγω του πλήθους ιαματικών πηγών που βρίσκονται σε αυτή. Στην Ανατολική ορεινή Ροδόπη βρίσκονται τα Πομακοχώρια. Η πρόσβαση σε αυτά είναι δυσχερής. 

Το Παπίκιο όρος εντάσσεται στα όρη της Ανατολικής Ροδόπης και αναπτύσσονται στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Διοικητικά ανήκουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και ειδικότερα στους Δήμους Ίασμου, Κομοτηνής και ένα πολύ μικρό τμήμα τους στον Δήμο Αρριανών. Τα δάση εκτείνονται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Κομοτηνής, από την κορυφή του Παπίκιου όρους στο δυτικό τμήμα τους, έως τα χωριά Σαρακηνή και Πάτερμα στα ανατολικά.

Το δυτικό τμήμα του δάσους, υπάγεται στην ευρύτερη περιοχή «Κοιλάδα Φιλιούρη και Ανατολική Ροδόπη», η οποία λόγω της αναγνωρισμένης αξίας της σε είδη ορνιθοπανίδας, είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά, καθώς είναι σημαντική περιοχή για αναπαραγόμενα και διαβατικά αρπακτικά και είδη παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Δύο τμήματα της περιοχής είναι κηρυγμένα Καταφύγια Άγριας Ζωής:

  • Πατέρμων - Άδας Δήμου Κομοτηνής
  • Νυμφαίων Δήμου Κομοτηνής

Στα δάση του Παπίκιου και της ανατολικής Ροδόπης εμφανίζονται τρεις ζώνες δασικής βλάστησης. Πρώτη, η χαμηλότερη ζώνη των αειφύλλων πλατυφύλλων ή ζώνη του πρίνου, σε μείξη με άλλα αείφυλλα πλατύφυλλα. Στη ζώνη αυτή έχουν γίνει στο παρελθόν εκτεταμένες αναδασώσεις με τραχεία πεύκη για προστασία από τη διάβρωση, τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες. Μετά τη ζώνη του πρίνου, σε μεγαλύτερο υψόμετρο, κυριαρχεί η ζώνη των δρυοδασών (δάση με βελανιδιές). Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται τα δάση των δρυών που βρίσκονται γύρω από τους οικισμούς. Τα δάση της οξιάς εμφανίζονται μετά τα 1000 περίπου μέτρα, σε ορισμένες περιοχές εντυπωσιακά και σε πολύ καλή κατάσταση.

Στο Παπίκιο όρος της Ανατολικής Ροδόπης κυριαρχούν εκτάσεις δρυός (βελανιδιάς) και οξιάς.

Η ευρύτερη περιοχή είναι σημαντική για τα πουλιά, για αναπαραγόμενα και διαβατικά αρπακτικά και είδη που σχετίζονται με δάση και θαμνώνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η Ανατολική Ροδόπη (τόσο στη Βουλγαρία όσο και η Ελλάδα) αποτελεί τον πυρήνα του του βαλκανικού πληθυσμού του ασπροπάρη. Το 2021 παρατηρήθηκαν συνολικά 31 άτομα.

  • Ασπροπάρης (Neophron percnopterus)

Στα δάση του Παπίκιου και της Aνατολικής Ροδόπης τα δάση της χαμηλότερης ζώνης των αειφύλλων πλατυφύλλων έχουν υποβαθμιστεί εξαιτίας αλόγιστων υλοτομιών, υπερβόσκησης και πυρκαγιών. Στη ζώνη των δρυοδασών, σχεδόν όλα τα δάση των δρυών εμφανίζονται ως πρεμνοφυή σε έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό υποβάθμισης και σπανιότερα ως σπερμοφυή, σε καλύτερη, δηλαδή κατάσταση, γύρω από τους οικισμούς. Τα δάση της οξιάς είναι, επίσης, γενικά υποβαθμισμένα, εμφανίζονται όμως και σε ορισμένες περιοχές σε πολύ καλή κατάσταση.

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής.

  • Χρήσιμοι σύνδεσμοι - Στοιχεία επικοινωνίας:
  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής: Τηλ. 25310 60030
  • Διεύθυνση Δασών Ροδόπης: Τηλ. 25310 73673, Email: ddas-rod@damt.gov.gr
  • Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής: Τηλ. 25310 29411, ιστότοπος
  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης: Τηλ. 25310 22411, Email: efarod@culture.gr