Δάση Άσκιου (Σινιάτσικου)

Δάση Άσκιου (Σινιάτσικου)

Το Άσκιο, με ψηλότερη κορυφή το Σημείο στα 2.111 μέτρα, είναι ένα επιβλητικό βουνό το οποίο διαθέτει εκπληκτικές θέσεις θέας και πολύ πυκνά κατά σημεία δάση οξιάς και δρυός. Είναι υψηλής αισθητικής και οικολογικής αξίας τόπος, καθώς φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Το όρος Άσκιο (ή Σινιάτσικο) είναι βουνό της Μακεδονίας και βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς. Το κύριο τμήμα των δασών του εκτείνεται εντός του Δήμου Εορδαίας, ενώ τμήματά τους στους Δήμους Αμυνταίου, Καστοριάς, Ορεστίδος και Βοΐου.

Από την Κλεισούρα στα Βόρεια, πλησίον της οποίας εκτείνονται τα δάση του Βιτσίου, ως το χωριό Βλάστη στα Δυτικά, Αναρράχη στα Ανατολικά και την κορυφή του όρου «Σημείο» στα Νότια, τα δάση του Άσκιου αποτελούν σημαντικό πνεύμονα πράσινου για την περιοχή.

  • Τμήματα της έκτασης των δασών του Άσκιου είναι χαρακτηρισμένα Καταφύγια Άγριας Ζωής:
  • «Λαμπανίστα (Άρδασσας-Βλάστης)», Νοτιοανατολικό τμήμα της έκτασης και
  • «Σισάνι-Νάματα Δήμου Ασκιού», μικρό τμήμα έκτασης στα Νοτιοδυτικά του δάσους.

Η οξιά που κυριαρχεί στην περιοχή ανήκει στα ψυχρόβια φυλλοβόλα πλατύφυλλα. Προτιμά μεγάλα υψόμετρα, σε κλίματα ορεινά μεσογειακά προς ηπειρωτικά και με μεγάλες περιόδους χιονοκάλυψης. Η οξιά αποτελεί ένα από τα κυριότερα δασοπονικά είδη της Ευρώπης.

Οι δρύες που έχουν επίσης έντονη παρουσία ανήκουν στην Ανωμεσογειακή – Υποηπειρωτική ζώνη βλάστης (ή αλλιώς ζώνη δρυοδασών). Η ζώνη αυτή, η οποία περιλαμβάνει κυρίως δρυοδάση αλλά και δάση καστανιάς, έχει κλίμα μεσογειακού χαρακτήρα, αλλά με υψηλότερες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη και χιονοπτώσεις τον χειμώνα. Τα δάση αυτά προτιμούν τα χαμηλά και μεσαία υψόμετρα και είναι ανθεκτικά σε ψυχρά κλίματα.

 

Στο Άσκιο όρος κυριαρχούν εκτάσεις βελανιδιάς και οξιάς. Οι βελανιδιές, ή αλλιώς δρύες, διακρίνονται από τις οξιές μεταξύ άλλων στο φύλλωμα τους. Σε αρκετά είδη βελανιδιάς, τα φύλλα φέρουν τριγωνοειδής λοβούς στις πλευρές τους, κάτι το οποίο δεν παρατηρείται στην οξιά. Η δασική οξιά, συγκεκριμένα, πρόκειται για μεγάλο δέντρο που μπορεί να ξεπεράσει τα 40 μέτρα σε ύψος και το οποίο έχει εκτεταμένη κατανομή στην Ευρώπη. Χρησιμοποιείται για το ξύλο της και ως καλλωπιστικό δέντρο σε κήπους και πάρκα λόγω της ομορφιάς της.

Το Άσκιο, λόγω του φυσικού του κάλλους και του «ήπιου» ανάγλυφου του, έχει κερδίσει τα τελευταία χρονιά το ενδιαφέρων φυσιολατρών, πεζοπόρων, και ορειβατών. Διαθέτει πολλά χιλιόμετρα οργανωμένων μονοπατιών μικρών και μεγάλων αποστάσεων αλλά και βαθμών δυσκολίας, που κινούνται είτε αυτόνομα είτε συμπλεκόμενα μεταξύ τους. Ενδεικτικά παρουσιάζονται τα ακόλουθα, ενώ λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του βουνού και των μονοπατιών, συνιστάται η τηλεφωνική επικοινωνία με τον ορειβατικό σύλλογο που δραστηριοποιείται στην περιοχή ή/και το Δασαρχείο Κοζάνης για αναλυτικότερες και ενημερωμένες πληροφορίες πριν την επίσκεψή του. (βλ. «Χρήσιμες Πληροφορίες»).

Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι οποίες στην Ελλάδα συνήθως περιλαμβάνουν πυρκαγιές, υπερβόσκηση, υλοτομία και παράνομο κυνήγι. Οι δραστηριότητες αυτές τείνουν να υποβαθμίζουν το δασικό περιβάλλον.

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής. 

  • Χρήσιμοι σύνδεσμοι – στοιχεία επικοινωνίας:
  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Πυροσβεστική Υπηρεσία Πτολεμαΐδας: 24630 83080
  • Δασαρχείο Κοζάνης: 24613 50230, daskozanis@apdhp-dm.gov.gr
  • Διεύθυνση Δασών Καστοριάς: 24670 22230, ioannouarg@apdhp-dm.gov.gr
  • Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας: ιστότοπος, 24630 53953, oleptol1994@gmail.com