Δάση Μεγαλόπολης

Δάση Μεγαλόπολης

Τα πυκνά δρυοδάση της Μεγαλόπολης, τα οποία καλύπτουν την πεδιάδα της, φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ζωικών και φυτικών ειδών και αποτελούν τόπο υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας. Είναι σημαντικό καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής για τα ζώα που φιλοξενεί και τα φυτά που αναπτύσσονται σε αυτό, ενώ αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Η Μεγαλόπολη είναι κωμόπολη της Αρκαδίας. Τα δάση της εκτείνονται εντός των Δήμων Μεγαλόπολης, Οιχυλίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστενών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Ηλείας αντίστοιχα.

Από την Ανδρίτσαινα στα Βόρεια ως το Καμποχώρι στα Νότια και από τα Άνω Μέλπεια στα Δυτικά ως το Νεοχώρι Μεγαλόπολης στα Ανατολικά, τα δάση της Μεγαλόπολης αποτελούν πνεύμονα πράσινου υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας για την περιοχή.

 

Τα δάση της Μεγαλόπολης ανήκουν στην ανωμεσογειακή-υποηπειρωτική ζώνη βλάστης (ή αλλιώς ζώνη δρυοδασών). Τα δάση αυτά προτιμούν τα χαμηλά και μεσαία υψόμετρα και είναι ανθεκτικά σε ψυχρά κλίματα. Σχεδόν το 50% του συνόλου των δασών της Ελλάδας καταλαμβάνεται από δρυοδάση.

Στη Μεγαλόπολη κυριαρχούν εκτάσεις βελανιδιάς, ή αλλιώς δρυός. Οι βελανιδιές έχουν μεγάλος εύρος χρήσεων από των άνθρωπο, αφού αξιοποιούνται για κατασκευές, ως πηγές τροφής, φαρμάκων και χρωστικών, καθώς και ως καλλωπιστικά δέντρα σε κήπους και πάρκα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Οροπεδίου της Μεγαλόπολης τοποθετούνται ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες αρχαιολογικά και περιβαλλοντικά πεζοπορικές διαδρομές της χώρας, με το ενδιαφέρον να εστιάζει κυρίως σε αυτές της διάσχισης της κοίτης του ποταμού Νέδα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι παρακάτω, ενώ συνιστάται ο επισκέπτης να συμβουλευθεί ή/και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τις τοπικές αρχές  και τα αρμόδια Δασαρχεία της περιοχής. (βλ. «Χρήσιμες Πληροφορίες»).

Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι οποίες στην Ελλάδα συνήθως περιλαμβάνουν πυρκαγιές, υπερβόσκηση, υλοτομία και παράνομο κυνήγι. Οι δραστηριότητες αυτές τείνουν να υποβαθμίζουν το δασικό περιβάλλον.

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής.