Δάση Ζήρειας

Δάση Ζήρειας

Η Ζήρεια είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου. Διακρίνεται στη Μεγάλη Ζήρεια στα δυτικά και στη Μικρή Ζήρεια στα ανατολικά. Ανάμεσα τους βρίσκεται η κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας. Οι ψηλότερες κορυφές στη Μεγάλη Ζήρεια είναι η Ψηλή Κορυφή ή Σημείο (2.374 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (2.257 μ.), ενώ στη Μικρή Ζήρεια οι ψηλότερες κορυφές είναι ο Ντουσιάς (2.086 μ.) και το Χιόνι (2.082 μ.). Τα πετρώματα του βουνού είναι ασβεστολιθικά με πολλές σπηλιές, καταβόθρες και δολίνες, ενώ ο φλύσχης εμφανίζεται σε χαμηλότερα υψόμετρα. Χαρακτηριστικά είναι τα πολλά οροπέδια της περιοχής, όπως ο μεγάλος Μακρύλακκος ανάμεσα στα δύο τμήματα του βουνού, η Σκαφιδιά στα νοτιοδυτικά, το Λιβάδι στα βόρεια, το Ξερολίβαδο στα βορειοανατολικά και τα Ισώματα στα ανατολικά. Στα νότια του Μακρύλακκου βρίσκεται το εντυπωσιακό σπήλαιο του Ερμή και στους πρόποδες του βουνού βρίσκονται η λίμνη Στυμφαλία και δυτικά το οροπέδιο του Φενεού. Τα δάση της, στα οποία κυριαρχεί η Κεφαλληνιακή ελάτη και η μαύρη πεύκη, εκτείνονται από τους πρόποδες ως μεγάλα υψόμετρα προς τις επιβλητικές κορυφές της και φιλοξενούν μεγάλο πλήθος ζώων και φυτών. Στα ανωδασικά οικοσυστήματα απαντούν λιβάδια και εκτάσεις με ακανθώδεις θάμνους.

Το όρος Ζήρεια (ή Κυλλήνη) είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και βρίσκεται στην βόρεια Πελοπόννησο. Τα δάση της εκτείνονται μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Κορινθίας και Αχαΐας των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, εντός των Δήμων Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Σικυωνίων και Αιγιάλειας.

Από τον Κορινθιακό Κόλπο στα βόρεια ως τη λίμνη Στυμφαλία στα νότια και από τα δάση του Χελμού-Βουραϊκού στα δυτικά μέχρι το όρος Γκράβα-Λάκκα στα ανατολικά, η Ζήρεια και τα δάση της παρουσιάζουν εξαιρετικό οικολογικό και αισθητικό ενδιαφέρον.

Λόγω της αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας της περιοχής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ευρύτερη περιοχή της Ζήρειας έχει ενταχθεί στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και εκπροσωπείται από τις περιοχές «Κορυφές Όρους Κυλλήνη (Ζήρεια) και Χαράδρα Φλαμπουρίτσα» για την αξία των τύπων οικοτόπων και των ειδών φυτών και ζώων (Ειδική Ζώνη Διατήρησης) και «Όρος Ζήρεια (Κυλλήνη)» για την αξία σε είδη πουλιών (Ζώνη Ειδικής Προστασίας).

Τμήμα της περιοχής είναι χαρακτηρισμένο ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής: «Μπούτσι Δημοτικού Διαμερίσματος Καρυάς Δήμου Ξυλοκάστρου».

Στην περιοχή βρίσκεται η Δρυς του Περιθωρίου Αιγιαλείας, ένα αιωνόβιο δέντρο βελανιδιάς με ιστορική σημασία, η οποία έχει κηρυχθεί ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.

Στη Ζήρεια κυριαρχούν δάση κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης που ανήκουν στα μεσογειακά ορεινά κωνοφόρα. Απαντούν επίσης και δασικοί σχηματισμοί με αρκεύθους (κέδρα).

Η Ζήρεια χαρακτηρίζεται από πλούτο φυτικών ειδών (περίπου 1.000 είδη και υποείδη), πολλά από τα οποία είναι ενδημικά είτε στην Ελλάδα, είτε στην Πελοπόννησο, είτε μόνο σε αυτή την περιοχή. Ένα από αυτά, η Γλοβουλάρια της Στυγός προστατεύεται από την ευρωπαϊκή οδηγία για τους οικοτόπους και το δίκτυο Natura 2000. Είναι μικρό, πολυετές φυτό, που σχηματίζει μικρές τούφες σαν "χαλάκια". Φυτρώνει σε σχισμές και επίπεδες προεξοχές σε ασβεστολιθικούς βράχους σε ανοιχτές θέσεις και σκιερά λαγκάδια. Επίσης σε δάση μαύρης πεύκης και ελάτης, κατά προτίμηση σε μάλλον σκιερές και υγρές θέσεις.

Στο δάσος της Ζήρειας υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ειδών πανίδας. Στη περιοχή εντοπίζονται μεγάλα θηλαστικά όπως τo τσακάλι, το οποίο φαίνεται να προτιμά τροφές σχετιζόμενες με ανθρώπινες δραστηριότητες (π.χ. υπολείμματα κτηνοτροφίας) και που θεωρείται σπάνιο και απειλούμενο σε εθνικό επίπεδο. Στα ρέματα που διασχίζουν τη Ζήρεια μπορεί ο επισκέπτης να συναντήσει ίχνη από βίδρες, οι οποίες τρέφονται κυρίως με ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα (π.χ. βατράχια και νερόφιδα). Κοιτώντας ψηλά προς τον ουρανό, μπορεί κανείς με λίγη τύχη να παρατηρήσει και κάποιο αρπακτικό πτηνό, όπως τη γερακίνα και τον χρυσαετό, το άνοιγμα φτερών του οποίου συνήθως ξεπερνάει τα δύο μέτρα.

Η Ζήρεια προσφέρει πλήθος διαδρομών και δυνατοτήτων περιήγησης. Λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του βουνού και των μονοπατιών, συνιστάται ο επισκέπτης να συμβουλευθεί την ιστοσελίδα ή/και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους ορειβατικούς συλλόγους ή/και το αρμόδιο Δασαρχείο της περιοχής (βλ. ενότητα «Χρήσιμες Πληροφορίες»).

Στη Ζήρεια είναι αρκετά ανεπτυγμένη η οδοποιία που εξυπηρετεί την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής λόγω της λειτουργίας του χιονοδρομικού αλλά και στο γεγονός πως είναι ένα βουνό ήπιων κλίσεων που επιτρέπει την δημιουργία πυκνού δικτύου δασικών δρόμων. Πολλοί από τους υφιστάμενους δρόμους εξυπηρετούν και τη μετακίνηση των κτηνοτρόφων.

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής.