Δάση Ανατολικής Κορινθίας - Σοφικού

Δάση Ανατολικής Κορινθίας - Σοφικού

Τα πυκνά πευκοδάση της Ανατολικής Κορινθίας και του Σοφικού, τα οποία εκτείνονται σε μεγάλο τμήμα της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ζώων και φυτών. Είναι ιδιαίτερης οικολογικής και αισθητικής αξίας, ενώ προσφέρεται και για αναψυχή.

Τα δάση της Ανατολικής Κορινθίας και του χωριού Σοφικό βρίσκονται στην βορειοανατολική Πελοπόννησο και εκτείνονται εντός του Δήμου Κορινθίων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Από τα χωριά Σολομός και Χιλιομόδι στα δυτικά ως τον Σαρωνικό Κόλπο στα ανατολικά και από τα παραθαλάσσια Κατακάλι και Πευκάλι στα βόρεια ως τα νοτιότερα σημεία πλησίον της Δήμαινας, τα δάση της Ανατολικής Κορινθίας αποτελούν σημαντικό πνεύμονα πράσινου για την περιοχή.

 

Πλησίον της δασικής έκτασης, στο νοτιοανατολικό τμήμα, βρίσκεται ένα από τα εξηνταεννέα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης της χώρας, οι Ελιές της Δήμαινας Αργολίδας, μία ομάδα οκτώ ελιών με ιδιέταιρη θρησκευτική αξία.

Η χαλέπιος πεύκη κυριαρχεί στο μεγαλύτερο τμήμα του δάσους. Ανήκει στα μεσογειακά κωνοφόρα και αποτελεί αρκετά διαδεδομένο είδος πεύκης στην Ελλάδα. Φύεται, συνήθως, σε υψόμετρα έως 1.000 μέτρα.

Τα δάση της Ανατολικής Κορινθίας και του Σοφικού χαρακτηρίζονται από μεγάλες εκτάσεις χαλεπίου πεύκης. Πρόκειται για είδος που εξαπλώνεται στο Μεσογειακό χώρο, σε υψόμετρα περίπου μέχρι 1700 μέτρα. Το ρετσίνι της χαλεπίου πεύκης έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τον αρωματισμό κρασιών, ευρέως γνωστών ως ρετσίνες.

Η Ανατολική Κορινθία, το Σοφικό,  και ιδιαίτερα η ευρύτερη περιοχή του Ονείου Όρους προσφέρουν ενδιαφέρουσες διαδρομές και δυνατότητες περιήγησης. Λόγω της μεταβαλόμενης φύσης των μονοπατιών και των δασών, συνιστάται η επικοινωνία με τον ΕΟΣ Κορίνθου που δραστηριοποιείται στην περιοχή, όπως και με το Δασαρχείο Κορίνθου. (βλ. ενότητα «Χρήσιμες Πληροφορίες»).

Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι οποίες στην Ελλάδα συνήθως περιλαμβάνουν πυρκαγιές, υπερβόσκηση, υλοτομία και παράνομο κυνήγι. Οι δραστηριότητες αυτές τείνουν να υποβαθμίζουν το δασικό περιβάλλον.

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής.