Δάση Γεράνειων

Δάση Γεράνειων

Τα Γεράνεια όρη, με ψηλότερη κορυφή τους το Μακρυπλάγι στα 1.369 μ., «μεσολαβούν» μεταξύ Πελοποννήσου και Δυτικής Αττικής. Τα πυκνά δάση τους, κυρίως με Κεφαλληνιακή ελάτη και χαλέπιο πεύκη, απλώνονται ως τις παράκτιες περιοχές και είναι μοναδικής ομορφιάς. Είναι ιδιαίτερης αισθητικής και οικολογικής αξίας, καθώς φιλοξενούν μεγάλο αριθμό φυτών και ζώων. Εξίσου σημαντική είναι και η αξία τους ως τόπος αναψυχής.

Τα Γεράνεια Όρη είναι οροσειρά που βρίσκεται στα ανατολικότερα άκρα της Κορινθίας ως τη Δυτική Αττική. Τα δάση τους εκτείνονται μεταξύ των Περιφερειών Πελοποννήσου και Αττικής, στις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας και Δυτικής Αττικής, μεταξύ των Δήμων Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μένδρας-Ειδυλλίας.

Από το Λουτράκι και την Κόρινθο στα νοτιοδυτικά ως την παραλία Κινέτα στα νοτιοανατολικά, με τον Κορινθιακό κόλπο στα βόρεια και τον Σαρωνικό στα νότια, τα Γεράνεια όρη και τα δάση τους αποτελούν σημαντικό οικολογικά και αισθητικά τόπο.

Λόγω της αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ευρύτερη περιοχή των Γερανείων έχει ενταχθεί στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και εκπροσωπείται από τις περιοχές «Όρη Γεράνεια» και «Κορινθακός Κόλπος» για την αξία των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης).

Τρία τμήματα της έκτασης είναι χαρακτηρισμένα Καταφύγια Άγριας Ζωής:

  • Γεράνεια (Λουτρακίου-Περαχώρας)
  • Πλάτανος-Πραθί-Μύλοι-Γαρβάτι (Λουτρακίου-Περαχώρας)
  • Περιοχή Γερανείων Δήμου Μεγάρων

 

Στα Γεράνεια όρη κυριαρχούν δέντρα όπως η Κεφαλληνιακή ελάτη και η χαλέπιος πεύκη.

Η Κεφαλληνιακή ελάτη ανήκει στην ζώνη μεσογειακών ορεινών κωνοφόρων, η οποία εκτείνεται τόσο στην υποηπειρωτική, όσο και στην ηπειρωτική κλιματική ζώνη. Συνήθως δημιουργεί πυκνά δάση σε μίξη με άλλα δέντρα, όπως η μαύρη πεύκη.

Τα δάση χαλεπίου πεύκης, που ανήκουν στη ζώνη μεσογειακών κωνοφόρων, παρέχουν μεγάλη αισθητική και οικολογική αξία. Το είδος είναι ανθεκτικό σε μεγάλο εύρος περιβαλλοντικών συνθηκών και καλά προσαρμοσμένο στις δασικές πυρκαγιές.

Στα δάση Γεράνειων η βιοποικιλότητα είναι πλούσια. Χαρακτηριστικό είδος στη περιοχή είναι η Κεφαλληνιακή ελάτη, είδος που εξαπλώνεται μόνο στην Ελλάδα και που αναπτύσσεται σε υψόμετρο συνήθως πάνω από τα 600 μέτρα. Στην οροσειρά εντοπίζεται και χαλέπιος πεύκη η οποία έχει πιο ευρεία εξάπλωση, καθώς βρίσκεται σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την παραγωγή ρετσίνας. Διαβαίνοντας τα όρη, θα συναντήσει κανείς και πουρνάρια, μικρά δέντρα που συνήθως έχουν τη μορφή θάμνου.

  • Στάχυς του Σπρούνερ (Stachys spruneri)
  • Κενταύρια η αττική-υποείδος των Μεγάρων (Centaurea megarensis)

Στην οροσειρά Γεράνειων κυκλοφορεί μεγάλο εύρος από είδη πανίδας. Στη περιοχή πετούν διάφορα είδη νυχτερίδας, όπως ο τρανορινόλοφος. Πρόκειται για είδος που εντοπίζεται συνήθως σε δασότοπους και θαμνότοπους, τρεφόμενο με σκαθάρια, νυχτοπεταλούδες και άλλα έντομα. Στα όρη μπορεί κανείς επίσης να πετύχει, αν και με αρκετή δυσκολία, ερπετά όπως το σπιτόφιδο και τη τσαπερδώνα. Η τσαπερδώνα πρόκειται για είδος σαύρας που εντοπίζεται αποκλειστικά στην Πελοπόννησο.

Οι μύκητες δεν ανήκουν ούτε στα φυτά, ούτε στα ζώα. Έχουν όμως πολύ σημαντικό οικολογικό ρόλο, καθώς αποσυνθέτουν τα νεκρά σώματα των ζώων και των φυτών. Βρίσκονται παράλληλα στο διαιτολόγιο για διάφορα ζωικά είδη. Το σώμα τους αποτελείται από υφές, που φαίνονται ως άσπρες κλωστές συνήθως σε υγρό έδαφος ή ξύλο. Το γνωστό μανιτάρι είναι το όργανο του μύκητα που παράγει σπόρια για αναπαραγωγή.

Τα Γεράνεια όρη και τα δάση τους προσφέρονται για μεγάλο πλήθος εξορμήσεων και διαδρομών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες, ενώ λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του βουνού και των μονοπατιών, συνιστάται ο επισκέπτης να συμβουλευθεί την ιστοσελίδα ή/και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους ορειβατικούς συλλόγους ή/και το αρμόδιο Δασαρχείο της περιοχής. (βλ. ενότητα «Χρήσιμες Πληροφορίες» παρούσας εφαρμογής)

Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως οι πυρκαγιές και η κτηνοτροφία, οι οποίες δύναται να υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Για το λόγο αυτό, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης και προστασίας, που καθορίζονται στο θεσμικό καθεστώς προστασίας της περιοχής. 

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής. 

  • Χρήσιμοι σύνδεσμοι – στοιχεία επικοινωνίας:
  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου: 27410 73050
  • Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Περαχώρας: 27440 79125
  • Δασαρχείο Κορίνθου: 27410 24578, 27410 28276, 27410 28276, daskor@5072.syzefxis.gov.gr
  • Δασαρχείο Μεγάρων: 22960 83650-1, dasarxeio_megaron@attica.gr
  • Ορειβατικός Σύλλογος Λουτρακίου: ιστότοπος, 6932 981 010, 6936 676 798 (Πρόεδρος), 6947 722 887 (Γραμματέας), loutrakiou@gmail.com, osl@otenet.gr
  • Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου: ιστότοπος, info@eoskorinthou.gr, 27410 29970