Δάση Κίσσαβου

Δάση Κίσσαβου

Ο Κίσσαβος (ή Όσσα), ο περίφημος λαογραφικά «αντίπαλος» του Ολύμπου, έχει μέγιστο υψόμετρο στα 1.978 μ. με την κορυφή του Προφήτη Ηλία (πρόσφατα μετονομασμένη σε «Κώστα Παλαμιώτη»).  Τα πυκνά δάση του, κυρίως με οξιά και βελανιδιά, εκτείνονται μέχρι τις ακτές τις Λάρισας δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο. Είναι ιδιαίτερης αισθητικής και οικολογικής αξίας, καθώς φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φυτών και ζώων. Εξίσου σημαντική είναι και η αξία του ως τόπος αναψυχής.

Ο Κίσσαβος (ή Όσσα) είναι βουνό της Θεσσαλίας και τα δάση του εκτείνονται εντός των Δήμων Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Από τα Τέμπη και τον Πηνειό ποταμό στα βόρεια, ως τη Βελίκα στα νοτιοανατολικά και το Μεγαλόβρυσο στα νότια, και από τα πολυάριθμα χωριά όπως το Καλοχώρι στο δυτικό τμήμα ως το Ψαρόλακα, το Κόκκινο νερό και αρκετές ακόμα παραλίες στα ανατολικά, τα δάση του Κίσσαβου αποτελούν σημαντικότατο αισθητικά και οικολογικά τόπο.

  • Ο Κίσσαβος και η ευρύτερη περιοχή, λόγω της αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ενταχθεί στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και εκπροσωπείται από τις περιοχές «Όρος Όσσα» και «Δελτα Πηνειού» (βόρεια, πλησίον δασικής έκτασης) για την αξία τους σε είδη ορνιθοπανίδας (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) όπως και από την περιοχή «Αισθητικό Δάσος Όσσας» για την αξία των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας (Ειδική Ζώνη Διατήρησης).
  • Δύο τμήματα της δασικής έκτασης στην περιοχή είναι χαρακτηρισμένα ως Αισθητικά Δάση: «Αισθητικό Δάσος Όσσας» και «Αισθητικό Δάσος Τεμπών» (βόρεια άκρα).

Στο όρος Κίσσαβος κυριαρχούν δέντρα όπως οξιές και δρύες.

Η οξιά ανήκει στην ηπειρωτική ζώνη ψυχρόβιων φυλλοβόλων πλατύφυλλων. Αποτελεί από τα σημαντικότερα δασοπονικά είδη της Ευρώπης και έχει μεγάλη αισθητική και οικολογική αξία. Τα δάση της παρέχουν περιβάλλον διατροφής και αναπαραγωγής σε μικρά και μεγάλα θηλαστικά, αλλά και σε οκτώ από τα δέκα είδη δρυοκολαπτών της Ελλάδας.

Οι δρύες ανήκουν στην Ανωμεσογειακή - Υποηπειρωτική ζώνη βλάστησης που χαρακτηρίζεται από φυλλοβόλα πλατύφυλλα δάση. Τα δρυοδάση καλύπτουν σχεδόν το 50% του συνόλου των δασών της Ελλάδας και έχουν μεγάλη οικολογική αξία, καθώς φιλοξενούν μεγάλο εύρος από είδη χλωρίδας και πανίδας.

Στον Κίσσαβο παρατηρείται πληθώρα ειδών χλωρίδας, με χαρακτηριστικά τη παρουσία οξιάς και βελανιδιάς.  Η δασική οξιά είναι μεγάλο δέντρο που παρατηρείται σε πολλές περιοχές στην Ευρώπη και μπορεί να φτάσει ως και περίπου τα 40 μέτρα σε ύψος. Από τις βελανιδιές, ή αλλιώς δρύες, εντοπίζεται σε μεγάλη σχετικά έκταση στη περιοχή η πλατύφυλλη δρυς, η οποία σε αντίθεση με τη δασική οξιά, εντοπίζεται κυρίως στη Μεσόγειο. Στη περιοχή μπορεί να παρατηρήσει κανείς και αρκεύθους, όπως την άρκευθο τη δυσοσμότατη, που ξεχωρίζουν από τα παραπάνω δέντρα από τα λεπτά και μυτερά τους φύλλα.

Στο όρος Κίσσαβος κυκλοφορεί πληθώρα από σπάνια και μοναδικά ζώα. Στη περιοχή εντοπίζονται μεγάλα θηλαστικά, όπως ο λύκος, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως σπάνιος και απειλούμενος στην Ελλάδα. Μπορεί κανείς να εντοπίσει και βίδρες (Ευρωπαϊκή ενυδρίδα), οι οποίες περνούν αρκετό από το χρόνο τους στη ξηρά, παρόλο που τρέφονται κυρίως με ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα (π.χ. νερόφιδα, βατράχια). Ψηλά στον αέρα πετούν μεγάλα αρπακτικά πτηνά, όπως ο χρυσαετός και ο βασιλαετός, είδη σπάνια και απειλούμενα στην Ελλάδα.

 

Οι μύκητες δεν ανήκουν ούτε στα φυτά, ούτε στα ζώα. Έχουν όμως πολύ σημαντικό οικολογικό ρόλο, καθώς αποσυνθέτουν τα νεκρά σώματα των ζώων και των φυτών. Βρίσκονται παράλληλα στο διαιτολόγιο για διάφορα ζωικά είδη. Το σώμα τους αποτελείται από υφές, που φαίνονται ως άσπρες κλωστές συνήθως σε υγρό έδαφος ή ξύλο. Το γνωστό μανιτάρι είναι το όργανο του μύκητα που παράγει σπόρια για αναπαραγωγή.

Ο Κίσσαβος και τα δάση του προσφέρονται για μεγάλο πλήθος εξορμήσεων και διαδρομών. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι παρακάτω, ενώ λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του βουνού και των μονοπατιών, συνιστάται ο επισκέπτης να συμβουλευθεί την ιστοσελίδα ή/και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ορειβατικό σύλλογο ή/και τα αρμόδια Δασαρχεία της περιοχής. (βλ. «Χρήσιμες Πληροφορίες»)

Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η υπερβόσκηση και οι πυρκαγιές, οι οποίες δύναται να υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Για το λόγο αυτό, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης και προστασίας, που καθορίζονται στο θεσμικό καθεστώς προστασίας της περιοχής. 

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής. 

  • Χρήσιμοι σύνδεσμοι – στοιχεία επικοινωνίας:
  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας: 24135 09300
  • Δασαρχείο Λαρίσης: 24106 71510
  • Δασαρχείο Αγιάς: 24940 22221, 24940 22111
  • Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας: ιστότοπος, 24105 35097, info@eoslarissas.gr
  • “Go Tempi”: ιστότοπος