Δάση Αράκυνθου

Δάση Αράκυνθου

Τα εκτεταμένα δάση βελανιδιάς και καστανιάς στον Αράκυνθο είναι υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας. Ο Αράκυνθος φτάνει σε υψόμετρο μέχρι περίπου τα 980 μέτρα και φιλοξενεί μεγάλο εύρος από σπάνια και μοναδικά είδη πανίδας, όπως το λύκο, τη βίδρα και το όρνιο. Αποτελεί παράλληλα πόλο έλξης για διάφορες δραστηριότητες αναψυχής.

Ο Αράκυνθος είναι βουνό της Αιτωλοακαρνανίας και τα δάση του εκτείνονται εντός των Δήμων Αγρινίου και Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Από τη λίμνη Λυσιμαχεία και το ομώνυμο χωριό στα βορειοδυτικά, τη λίμνη Τριχωνίδα στα βόρεια και βορειοανατολικά, ως το Χρυσοβέργι, το Ασπρολίθι, το Μεσολόγγι και τον Άγιο Γεώργιο στα νότια, ο Αράκυνθος και τα δάση του αποτελούν σημαντικό πνεύμονα πράσινου για την περιοχή, υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας.

  • Τμήμα στα δυτικά της δασικής έκτασης του Αράκυνθου υπάγεται στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου, το οποίο συγκαταλέγεται στα δεκαεφτά (16) Εθνικά Πάρκα της χώρας από το 2006.
  • Η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου είναι ένας από τους δέκα υγροτόπους της χώρας που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Υγροτόπων διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ.
  • Ο Αράκυνθος και η ευρύτερη περιοχή, λόγω της αναγνωρισμένης αξίας του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ενταχθεί στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και εκπροσωπείται από την περιοχή «Όρος Αράκυνθος και Στενά Κλεισούρας» για την αξία των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας (Ειδική Ζώνη Διατήρησης) και «Δέλτα Αχελώου, Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού και Εκβολές Εύηνου, Νήσοι Εχινάδες, Νήσος Πεταλάς, Δ. Αράκυνθος και Στενά Κλεισούρας» για την αξία σε είδη ορνιθοπανίδας (Ζώνη Ειδικής Προστασίας)

Δύο τμήματα της περιοχής είναι κηρυγμένα Καταφύγια Άγριας Ζωής:

  • Όρος Αράκυνθος-Ματαράγκας-Γαβαλού
  • Ασπρολίθι Δήμου Μεσολογγίου

Στο όρος Αράκυνθος κυριαρχούν δέντρα όπως δρύες και καστανιές.

Οι δρύες και οι καστανιές ανήκουν στην Ανωμεσογειακή - Υποηπειρωτική ζώνη βλάστησης που χαρακτηρίζεται από φυλλοβόλα πλατύφυλλα δάση. Τα δρυοδάση καλύπτουν σχεδόν το 50% του συνόλου των δασών της Ελλάδας και έχουν μεγάλη οικολογική αξία, καθώς φιλοξενούν μεγάλο εύρος από είδη χλωρίδας και πανίδας.

 

Ο Αράκυνθος χαρακτηρίζεται από μεγάλο εύρος ειδών χλωρίδας. Εκτεταμένη είναι η παρουσία βελανιδιών (πλατύφυλλη δρυς), ή αλλιώς δρυών, καθώς και καστανιάς, δέντρα τα οποία ξεχωρίζουν μεταξύ των άλλων από τα φύλλα τους. Στις βελανιδιές, τα φύλλα σε αρκετά είδη σχηματίζουν τριγωνοειδής λοβούς, κάτι το οποίο δεν παρατηρείται στην καστανιά. Κοινή είναι και η παρουσία φτέρης, ενός είδους φυτού που δεν σχηματίζει καρπούς και σπόρους και το οποίο αναπτύσσεται σε περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία.

Στον Αράκυνθο ζει μεγάλο εύρος από σπάνια είδη πανίδας. Στη περιοχή κυκλοφορούν μεγάλα θηλαστικά, όπως ο λύκος, ο οποίος στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως σπάνιο και απειλούμενο. Στο βουνό βρίσκονται και βίδρες (Ευρωπαϊκή ενυδρίδα), οι οποίες περνούν αρκετό από το χρόνο τους στην ξηρά, παρόλο που τρέφονται κυρίως με ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα (π.χ. βατράχια, νερόφιδα). Κοιτώντας ψηλά στον ουρανό, μπορεί κανείς με λίγη τύχη να εντοπίσει κάποιο αρπακτικό πτηνό, όπως το χρυσαετό και το όρνιο, είδη σπάνια και απειλούμενα σε εθνικό επίπεδο από παράγοντες όπως η δηλητηρίαση από δολώματα.

 

 

 

 

Ο Αράκυνθος και τα δάση του προσφέρονται για μεγάλο πλήθος εξορμήσεων και διαδρομών. Λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του βουνού και των μονοπατιών, συνιστάται ο επισκέπτης να συμβουλευθεί την ιστοσελίδα ή/και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ορειβατικό σύλλογο ή/και τα αρμόδια Δασαρχεία της περιοχής. (βλ. ενότητα «Χρήσιμες Πληροφορίες»).

Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η παρουσία οδικού δικτύου, οι οποίες δύναται να υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Για το λόγο αυτό, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης και προστασίας, που καθορίζονται στο θεσμικό καθεστώς προστασίας της περιοχής. 

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής. 

  • Χρήσιμοι σύνδεσμοι – στοιχεία επικοινωνίας:
  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου: 2631 051770
  • Δασαρχείο Μεσολογγίου: 26310 28878
  • Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου: ιστότοπος, 6972 505 607, mes@gmail.com