Δάση Θάσου

Δάση Θάσου

Τα δάση της Θάσου καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασής της, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό κατάφυτο τοπίο. Αποτελούνται κυρίως από πεύκα, έλατα και πλατάνια, και παρόλο που τα τελευταία έτη έχουν υποστεί πολλές πιέσεις και υποβαθμίσεις (π.χ. πυρκαγιές), διατηρούν υψηλή βιοποικιλότητα και χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερης οικολογικής, αισθητικής και αναψυχικής αξίας.

Η Θάσος, νησί του Βορείου Αιγαίου, βρίσκεται απέναντι από την Κεραμωτή και τις εκβολές του ποταμού Νέστου. Βορειοδυτικά της εκτείνεται ο κόλπος της Καβάλας, νότια περιμετρικά η Σαμοθράκη, η Λήμνου και ο Άη Στράτης, ενώ δυτικά βρίσκεται η χερσόνησος του Αγίου όρους.

Διοικητικά ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι κυριότεροι οικισμοί είναι ο Λιμένας, τα Λιμενάρια, η Παναγία, η Ποταμιά, ο Θεολόγος, ο Άγιος Γεώργιος και η Καλλιράχη.

H Θάσος, όπως και οι θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές της, λόγω της αναγνωρισμένης οικολογικής της αξίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, με δύο περιοχές. Συγκεκριμένα, οι περιοχές «Θάσος (Όρος Υψάριο και Παράκτια Ζώνη) και Νησίδες Κοίνυρα, Ξηρονήσι» και «Θαλάσσια Περιοχή Καβάλας - Θάσου» χαρακτηρίζονται ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την αξία σε είδη πουλιών που φιλοξενούν. Η περιοχή «Νήσος Θάσος και Ξηρονήσι» έχει ενταχθεί στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας. Οι περιοχές «Λιμενάρια, Θεολόγου, Ποταμιά, Πρίνου, Μαριών Νήσου Θάσου» και «Καλλιράχη - Μαριές» έχουν κηρυχθεί Καταφύγια Άγριας Ζωής:

Τα δάση πεύκης (τραχείας και μαύρης) κυριαρχούν στο τοπίο του νησιού και η τραχεία πεύκη καταλαμβάνει περίπου τα3/4 των δασών του. Στα μεγαλύτερα υψόμετρα, συχνή είναι και η παρουσία της υβριδογενούς ελάτης μέσα στα πευκοδάση. Στον υπόροφο, ιδιαιτέρως των δασών της τραχείας πεύκης, καθώς και σε άλλες θέσεις αναπτύσσονται μεσογειακοί θαμνώνες με πουρνάρια, αγριελιές, σχίνα και ρείκια. Άλλα είδη που φύονται διάσπαρτα ή σε συστάδες είναι η καστανιά, η καρυδιά, η κοκορεβυθιά, το χρυσόξυλο, η κουτσουπιά, η άρκευθος η υψηλή, ο γαύρος, ο κράταιγος, η λυγαριά, ενώ στα πιο υγρά μέρη και τις φύονται πλατάνια, ιτιές και λεύκες.

Η τραχεία πεύκη και η μαύρη πεύκη συνθέτουν εντυπωσιακά δάση στο νησί, που απαντούν αμιγή ή σε μίξη με την υβριδογενή ελάτη. Άλλα είδη που συμπληρώνουν τον φυτικό πλούτο που φιλοξενεί είναι το πουρνάρι, η αγριελιά, ο σχίνος, το ρείκι, η καστανιά, η κοκκορεβυθιά, το χρυσόξυλο, η κουτσουπιά, η άρκευθος η υψηλή, ο κράταιγος, το αρκουδοπούρναρο, η λυγαριά, το πλατάνη, η λευκή λεύκη, η ιτιά η περίβλαστη, η τρέμουσα λεύκη, ο γαύρος και η λευκή ιτιά. Στη Θάσο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 10 ενδημικά είδη φυτών, όπως: Centaurea ipsaria, Lotus aduncus, Ranunculus thasius and Verbascum cylindrocapum. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η παρουσία κράταιγου του Αιγαίου, ενός ενδημικού είδους της Θάσου και της Καρπάθου.

Τα δάση και οι θαμνώνες της Θάσου αποτελούν σπουδαίο καταφύγιο για αξιόλογο αριθμό ειδών ζώων. Τα μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά, όπως ο λύκος και το τσακάλι, έχουν πλέον εκλείψει από το νησί. Αλεπούδες, λαγοί, κουνάβια, τρωκτικά και νυχτερίδες συνθέτουν τον πλούτο των θηλαστικών που φιλοξενεί. Αρπακτικά πουλιά, όπως ο χρυσαετός, ο σπιζαετός, ο καλαμόκιρκος, η γερακίνα, ο πετρίτης έχουν μόνιμη παρουσία, το χρυσογέρακο βρίσκει ιδανικούς τόπους για να φωλιάσει και ο γερακαετός, ο μικρότερος αετός στην Ευρώπη, εμφανίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Στον νησί εντοπίζονται και άλλα σπάνια είδη, όπως το γελογλάρονο και ο μαυροκέφαλος γλάρος. Ο σταχτοστινιάς και ο θαλασσαετός βρίσκουν ιδανικούς τόπους για να διαχειμάσουν, ενώ το ο σαΐνι, ο μελισσοφάγος, η κιτρινοσουσουράδα και ο αιγαιοτσιρόβακος επισκέπτονται το νησί κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

 

 

 

Η Θάσος και τα δάση της προσφέρονται για μεγάλο πλήθος εξορμήσεων και διαδρομών, όπως ενδεικτικά τα ακόλουθα. Πριν την επίσκεψη, συνιστάται επικοινωνία με τους οικείους συλλόγους (π.χ. Ορειβατικός Σύλλογος) και τις αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. Δασαρχείο) (βλ. «Χρήσιμες Πληροφορίες»).

Tο κυνήγι, όπως επίσης το οδικό δίκτυο και η ρήψη αποβλήτων είναι ορισμένες από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που αποτελούν απειλή για τους τύπους οικοτόπων, τα είδη φυτών και ζώων, αλλά και για το σύνολο των Δασών της Θάσου. Επιπλέον ο τουριστικός χαρακτήρας της ευρύτερης περιοχής αλλοιώνει σταδιακά τη φυσιογνωμία της.

Οι κυριότερες πιέσεις και απειλές για τα δάση της Θάσου αφορούν στην ανάπτυξη του οδικού δικτύου που έχει ως συνέπεια τη διάσπαση της συνέχειας της βλάστησης, στις πυρκαγιές, στην ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων και στην άναρχη, κατά θέσεις τουριστική ανάπτυξη, η οποία αλλοιώνει το τοπίο και τη φυσιογνωμία του νησιού.

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής.

  • Χρήσιμοι σύνδεσμοι - Στοιχεία επικοινωνίας:
  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου: Τηλ. 25930 23199
  • Δασαρχείο Θάσου: Τηλ. 25930 58140
  • Δήμος Θάσου: Τηλ. 25933 50100,Email: dimos@thassos.gr, https://www.thassos.gr
  • Θάσιος Ορειβατικός Σύλλογος: Τηλ. 6979233942, ιστότοπος