Δάσος Ραντί (Ικαρία)

Δάσος Ραντί (Ικαρία)

Το δρυοδάσος του Ράντη κυριαρχείται από την αριά, είναι το μοναδικό της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και καθώς καλύπτει μια αρκετά μεγάλη έκταση του νησιού, θεωρείται μεγάλης οικολογικής και αισθητικής αξίας. Είναι ένα ώριμο δάσος, στο οποίο εντοπίζονται υπεραιωνόβια δέντρα με αποτέλεσμα όλο αυτό το οικοσύστημα να είναι οικολογικά πολύτιμο.

Η Ικαρία είναι νησί του ανατολικού Αιγαίου και βρίσκεται δυτικά της Σάμου. Ο Δήμος Ικαρίας υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το δάσος του Ράντη βρίσκεται στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού, βορειοανατολικά του χωριού Μαγγανίτη και της παραλίας Σεϋχέλλες.

  • Στα ανατολικά του δάσους του Ράντη, κοντά αλλά εκτός των ορίων του βρίσκεται η περιοχή του Δικτύου Natura 2000 με τίτλο «Ικαρία-Φούρνοι και Παράκτια Ζώνη», χαρακτηρισμένη ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης για τους τύπους οικοτόπων και τα είδη φυτών και ζώων που φιλοξενεί.
  • Η Ικαρία, συμπεριλαμβανομένου του δάσους Ράντη, έχει ενταχθεί στο δίκτυο Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (ΙΒΑ) για την αξία της σε είδη πουλιών.

Το δάσος του Ράντη κυριαρχείται από το δέντρο αριά (Quercus ilex). Η αριά ανήκει στη μεσογειακή ζώνη βλάστησης, συγκεκριμένα στα δάση αείφυλλων πλατύφυλλων. Η ζώνη αυτή εκτείνεται από 100-300 μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τα 1000-1500 μέτρα στα Κρητικά όρη.  Άλλα δασικά είδη που συναντάμε στην περιοχή είναι η κουμαριά,  η γλιστροκουμαριά, το φυλλύκι, το πουρνάρι, το ρείκι, η λαδανιά, η αστοιβή και η  αφάνα.

Στο δάσος του Ράντη έχουν εκτεταμένη παρουσία οι αριές, που ανήκουν στην κατηγορία των δρυών, ή αλλιώς βελανιδιών. Η αριά εμφανίζει μεγάλη εξάπλωση στη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τη Μικρά Ασία και τη Βόρειο Αφρική. Πρόκειται για σχετικά μεγάλο δέντρο που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 30 μέτρα σε ύψος και να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000 χρόνια σε ηλικία. Η αριά αναπτύσσεται αργά, με χαμηλούς ρυθμούς, γεγονός που την καθιστά ισχυρή στο να προσαρμόζεται σε φτωχά εδάφη και σε συνθήκες υδατικών και θερμοκρασιακών καταπονήσεων.

Η ποικιλία του τοπίου στο δάσος καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους όπως είναι οι βραχώδεις εκτάσεις και οι πέτρινες πεζούλες, δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης πληθυσμών διαφόρων ειδών μικρών θηλαστικών και ερπετών, προσφέροντας τους κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Συγκεκριμένα το δάσος του Ράντη φιλοξενεί σαύρες, όπως είναι η Τούρκικη σαύρα, το σαμιαμίδι, τον αβλέφαρο, τον οφίσωψ, αλλά και φίδια όπως είναι ο έφιος και η οχιά.

Το δάσος του Ράντη αποτελεί καταφύγιο επίσης για πληθυσμούς μικρών θηλαστικών, όπως το προστατευόμενο πετροκούναβο, ο σκαντζόχοιρος καθώς και διάφορα είδη τρωκτικών.

Το νησί της Ικαρίας είναι ένα μακρόστενο βουνό με την ράχη του κατά μήκος του άξονα ανατολής - δύσης, να ανεβοκατεβαίνει από τα 600 μέχρι τα 1040 μέτρα και να χωρίζει το νησί σε δύο μέρη: Το βόρειο με τις ήπιες πλαγιές, τις δασωμένες εκτάσεις και τα άφθονα τρεχούμενα νερά και το νότιο με το πετρώδες έδαφος, τις απότομες πλαγιές και τους εντυπωσιακούς γκρεμούς. Τόσο το βόριο όσο και το νότιο κομμάτι του νησιού διατηρεί κάποια παλιά μονοπάτια, που αποτελούσαν τις μοναδικές οδούς συγκοινωνίας του νησιού, ως πεζοπορικές διαδρομές μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τις φυσικές ιδιαιτερότητες του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πιο ενδιαφέρουσες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν είναι επίσημα χαρτογραφημένη ή σημασμένη. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα.

Στο δάσος του Ράντη, παρά τη σπουδαιότητά του, απουσιάζουν αειφόρες πρακτικές διαχείρισης με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο όλη την έκτασή του. Η ανεξέλεγκτη βόσκηση οδηγεί στην απώλεια ενός μεγάλου αριθμού αιωνόβιων δέντρων. Η διάβρωση του εδάφους, κυρίως λόγω της υπερβόσκησης, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας νεκρής βιομάζας και τα περιορισμένα μέσα πρόληψης τυχόν φωτιάς, αποτελούν τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου πυρκαγιάς.

Τέλος το ξύλο της αριάς αποτελούσε ιδανική καύσιμη ύλη, αλλά και πρώτη ύλη για κατασκευές και για τον λόγο αυτό η ανθρώπινη παρέμβαση, μέσω της υλοτομίας, καθόριζε για πολλά χρόνια την τύχη του δάσους.

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής. 

 

  • Χρήσιμοι σύνδεσμοι – Στοιχεία επικοινωνίας:
  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Δασαρχείο Σάμου: 22730 27435
  • Τουριστικός οδηγός για την Ικαρία «Visit Ikaria»: ιστότοπος, 698 759 18 30