Δάση Σύμης

Δάση Σύμης

Τα δάση της Σύμης καλύπτουν μεγάλο τμήμα της έκτασης του νησιού και βρίσκονται σε πέντε διαφορετικές περιοχές, από τα νότια μέχερι τα κεντρικά. Κυρίαρχα είδη είναι η χαλέπιος πεύκη και το κυπαρίσσι, ενώ είναι ιδιαίτερης αισθητικής και οικολογικής αξίας, καθώς φιλοξενούν μεγάλο αριθμό φυτών και ζώων. Εξίσου σημαντική είναι και η αξία τους ως τόπος αναψυχής.

Η Σύμη είναι νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου και βρίσκεται βόρεια της Ρόδου, ανατολικά της Τήλου, απέναντι από τις Τουρκικές ακτές. Υπάγεται στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και ο Δήμος Σύμης στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Τα δάση της Σύμης εντοπίζονται σε πέντε διαφορετικά τμήματα του νησιού, νότια της χώρας, τόσο προς τις ανατολικές ακτές στους Ορμούς Αγίου Γεωργίου, Νανού και Μαραθούντα όσο και προς τις δυτικές ακτές, πλησίον των βραχονησίδων Γιαλεσίνου και του Πρασονησίου.

Τμήματα της δασικής έκτασης υπάγονται στην περιοχή «Ανατολικό τμήμα νήσου Σύμης και νησίδες Κουλουνδρός, Σέσκλι, Τρουμπέτο, Μαρμαράς, Καραβαλονήσι, Μεγαλονήσι, Γιαλεσίνο, Οξεία, Χόνδρος, Πλατύ, Νίμος και θαλάσσια περιοχή νήσου Σύμης», η οποία λόγω της αναγνωρισμένης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οικολογικής αξίας της και αξίας των ειδών ορνιθοπανίδας που φιλοξενεί, έχει ενταχθεί  στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 (Ζώνη Ειδικής Προστασίας).

Ολόκληρη η Σύμη και οι γύρω νησίδες έχουν κηρυχθεί Αρχαιολογικός Χώρος, λόγω των 159 θέσεων (χώρων και μνημείων) που βρίσκονται στην περιοχή.

Στη Σύμη κυριαρχούν δέντρα όπως η χαλέπιος πεύκη και το κυπαρίσσι.

Τόσο η χαλέπιος πεύκη όσο και το κυπαρίσσι αναπτύσσονται στη μεσογειακή ζώνη βλάστησης, συγκεκριμένα στα δάση μεσογειακών κωνοφόρων. Παρά τις ανθρωπογενείς πιέσεις που δέχονται, τα δάση αυτά διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση.

 

Η Σύμη χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους. Διαβαίνοντας κανείς τα δάση του νησιού, θα συναντήσει τη χαλέπιο πεύκη, ένα είδος που εξαπλώνεται στη Μεσόγειο και που φημίζεται περισσότερο για το ρετσίνι της. Από αρχαίες εποχές, το ρετσίνι της χαλεπίου πεύκης χρησιμοποιείται τόσο για τη συντήρηση όσο και για τον αρωματισμό του κρασιού, που αναφέρεται ως ρετσίνα. Εκτεταμένη παρουσία έχουν και τα κυπαρίσσια, δέντρα που έχουν ευρεία αλλά σποραδική κατανομή στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναπτύσσεται σε υψόμετρα περίπου μέχρι 1700 μέτρα και σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκεται σε μίξη με πευκόδεντρα και αρκεύθους.

Το νησί της Σύμης χαρακτηρίζεται από ποικιλία ειδών πανίδας, ειδικά αν κοιτάξει κανείς ψηλά προς τον ουρανό. Στον αέρα πετούν αρπακτικά πτηνά όπως ο σπιζαετός, είδος σπάνιο και απειλούμενο στην Ελλάδα. Πρόκειται για τυπικό μεσογειακό είδος αετού το οποίο τρέφεται κυρίως με θηλαστικά και άλλα πτηνά. Επίσης σπάνιος είναι ο αιγαιόγλαρος, ο οποίος εξαπλώνεται στη Μεσόγειο και τις Δυτικές ακτές της Βόρειας Αφρικής. Ο αιγαιόγλαρος είναι παράκτιο είδος που τρέφεται κυρίως με ψάρια, απειλούμενο από παράγοντες όπως η ενόχληση στις αποικίες του λόγω της αυξανόμενης ανθρώπινης παρουσίας (π.χ. κτηνοτρόφοι, ψαράδες) στις νησίδες όπου αναπαράγεται.

 

Ένα μεγάλο μέρος από τα παλιά μονοπάτια της Σύμης έχει διατηρηθεί και χρησιμοποιείται ακόμα και για βασικές εξυπηρετήσεις. Ενδιαφέρουσες είναι οι πορείες που οδηγούν στα απομονωμένα εκκλησάκια και ακρωτήρια, όπως η διαδρομή προς τον Άγιο Αιμιλιανό, καθώς και τα μονοπάτια που διατρέχουν τους δύο βραχίονες του κόλπου στο Πεδί, τα οποία οδηγούν σε δύο μεγάλες οργανωμένες παραλίες. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω οι ακόλουθες, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα.

Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η υπαίθρια άθληση και ψυχαγωγία, οι οποίες δύναται να υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον των περιοχών. Για το λόγο αυτό, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης και προστασίας, που καθορίζονται στο θεσμικό καθεστώς προστασίας των περιοχών. 

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής. 

 

  • Χρήσιμοι σύνδεσμοι – στοιχεία επικοινωνίας:
  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου: 22410 43682