Δάση Κω

Δάση Κω

Το  δάση της Κω καλύπτουν έκταση στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Με κυρίαρχα είδη τα κυπαρίσσια και τα πεύκα, είναι ιδιαίτερης αισθητικής και οικολογικής αξίας, καθώς φιλοξενούν μεγάλο αριθμό φυτών και ζώων. Εξίσου σημαντική είναι και η αξία τους ως τόπος αναψυχής.

Η Κως είναι νησί του ανατολικού Αιγαίου και ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Ο Δήμος Κω υπάγεται στην ομώνυμη Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, ενώ βρίσκεται νότια της Ψέριμου και της Καλύμνου, βόρεια της Νισύρου και απέναντι από τα Τουρκικά παράλια.

Τα δάση της, τα οποία εντοπίζονται σε δύο τμήματα της έκτασης του νησιού, με το ανατολικό να βρίσκεται νότια της χώρας και πλησίον του Αγίου Νεκταρίου και το δυτικό να αναπτύσσεται ανατολικά του Ασφενδιού, αποτελούν σημαντικό οικολογικά και αισθητικά πνεύμονα πράσινου για το νησί.

 

  • Η Κως, λόγω της αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ενταχθεί στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και εκπροσωπείται από την περιοχή «Κως: ακρωτήριο Λούρος-Λίμνη Ψαλίδα-Όρος Δίκαιος-Αλυκή-Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη» για την αξία των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί (Ειδική Ζώνη Διατήρησης).
  • Η Κως και η ευρύτερη περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (ΙΒΑ) για την αξία της σε είδη ορνιθοπανίδας.
  • Τμήμα της δασικής έκτασης περιλαμβάνεται στα χωρικά όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Άγιος Φωκάς - Ψαλίδι - Καστέλο - Ηρακλής Νήσου Κω».

Στη Κω κυριαρχούν δέντρα όπως το κυπαρίσσι και η τραχεία πεύκη.

Τόσο η τραχεία πεύκη όσο και το κυπαρίσσι αναπτύσσονται στη μεσογειακή ζώνη βλάστησης, συγκεκριμένα στα δάση μεσογειακών κωνοφόρων. Παρά τις ανθρωπογενείς πιέσεις που δέχονται, τα δάση αυτά διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση.

 

Η Κως χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκτάσεις κυπαρισσιού. Το κυπαρίσσι πρόκειται για είδος με ευρεία αλλά σποραδική κατανομή στην Ανατολική Μεσόγειο. Εντοπίζεται συνήθως σε μίξη με άλλα δέντρα, όπως πευκόδεντρα και αρκεύθους, σε υψόμετρα περίπου μέχρι 1700 μέτρα. Κυκλοφορώντας στο νησί, θα παρατηρήσει κανείς και εκτάσεις τραχείας πεύκης, ένα είδος πευκόδεντρου το οποίο επίσης κατανέμεται κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ξύλο της χρησιμοποιείται παραδοσιακά για κατασκευές και το ρετσίνι του για τη παραγωγή ρετσίνας.

Στην Κω ζει ένα μεγάλο εύρος από είδη πανίδας. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία της γραικοχελώνας, η οποία στην Ελλάδα εντοπίζεται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη και σε μερικά νησιά του Αιγαίου. Παρόλο που οι πληθυσμοί της στην Ελλάδα δεν θεωρούνται απειλούμενοι, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι πληθυσμοί της έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση τις τελευταίες δεκαετίες. Σημαντικότερες αιτίες για αυτό θεωρούνται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος διατροφής και αναπαραγωγής της, καθώς και η συλλογή της για χρήση ως κατοικίδιο.

  • Γραικοχελώνα (Testudo graeca)

 

Το Όρος Δίκαιος, είναι το ψηλότερο βουνό της Κω με υψόμετρο 846μ. Ο Άγιος Δίκαιο, κρατάει γύρω της τις μόνες αυθεντικές πτυχές του νησιού και τις τελυταίες ευκαιρίες επαφής με το φυσικό τοπίο, και για αυτό οι μόνες αξιόλογες πεζοπορίες στο νησί αφορούν τις αναβάσεις των κορυφών και τους διασκελισμούς της κορυφογραμμής του. Λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης των μονοπατιών, συνιστάται η επικοινωνία με τον Δήμο ή/και το αρμόδιο Δασαρχείο της περιοχής. (βλ. ενότητα «Χρήσιμες Πληροφορίες» παρούσας εφαρμογής).

Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η υπερβόσκηση και η ρίψη απορριμμάτων, οι οποίες δύναται να υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον των περιοχών. Για το λόγο αυτό, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης και προστασίας, που καθορίζονται στο θεσμικό καθεστώς προστασίας των περιοχών. 

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής. 

  • Χρήσιμοι σύνδεσμοι – στοιχεία επικοινωνίας:
  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου: 22410 43682
  • Δασονομείο Κω: 22420 22211
  • Δήμος Κω: 22423 60400, ιστότοπος
  • Φυσικό Πάρκο Ζια: ιστότοπος, 697 3591 722, info@kosnaturalpark.gr
  • Διαδυκτιακός τουριστικός οδηγός του νησιού «kos4all»: ιστότοπος