Δάση Ρόδου

Δάση Ρόδου

Τα δάση της Ρόδου καλύπτουν πολλά τμήματα της έκτασης του νησιού. Κυρίαρχο είδος είναι η χαλέπιος πεύκη, ενώ τα δάση είναι ιδιαίτερης αισθητικής και οικολογικής αξίας, καθώς φιλοξενούν μεγάλο αριθμό φυτών και ζώων. Εξίσου σημαντική είναι και η αξία τους ως τόπος αναψυχής.

Η Ρόδος είναι νησί του ανατολικού Αιγαίου και το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται νότια της Τήλου και της Σύμης, βόρεια της Καρπάθου και απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας. Ο Δήμος Ρόδου υπάγεται στην ομώνυμη Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Τα δάση της εντοπίζονται σε τέσσερα τμήματα της έκτασης του νησιού: το βόρειο τμήμα το οποίο αναπτύσσεται πλησίον του Μονόλιθου, της Κρητηνίας ως τη Μαρίτσα στα βορειοανατολικά, τα δυτικότερα τμήματα πλησίον των χωριών Βατί και Λαχανιά και το νοτιοανατολικό τμήμα, από την Αρχίπολη ως τα Κολύμπια. Αποτελούν αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας και υψηλής οικολογικής και αισθητικής σημασίας τόπους για το νησί.

 

  • Η Ρόδος, λόγω της αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ενταχθεί στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και εκπροσωπείται από τις εξής περιοχές:

-για την αξία των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας: «Προφήτης Ηλίας-Επτά Πηγές-Πεταλούδες-Ρέματα», «Ρόδος: Ακραμύτης, Αρμενιστής, Αττάβυρος, ρέματα και θαλάσσια ζώνη»

-για την αξία των ειδών ορνιθοπανίδας: «Προφήτης Ηλίας - Επτά Πηγές - Εκβολή Λουτάνη-Κάτεργο, Ρέμα Γαδουρά - Χερσόνησος Λίνδου - Νησίδες Πεντάνησα και Τετράπολις, Λόφος Ψαλίδι», «Δυτική Ρόδος: Όρη Αττάβυρος και Ακραμύτης, τεχνητή Λίμνη Απολακκιάς και νησίδες Γεωργίου, Στρογγύλη, Χτένιες και Καράβολας», «Νήσος Χάλκη και νησίδες: Κολόφωνα, Πάνω Πρασούδα, Τραγούσα, Στρογγύλη, Αγ. Θεόδωρος, Μαελονήσι, Αλιμιά, Κρεβάτι, Νησάκι».

  • Τμήμα της δασικής έκτασης είναι κηρυγμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής: «Μέγα Δάσος, ‘Ανω Καλαμώνας Ψίνθου, Θεολόγου, Σορωνής, Διμυλιάς, Αρχίπολης Δήμων Καλλιθέας-Πεταλούδων-Καμείρου-Αφάντου νήσου Ρόδου»
  • Στην περιοχή απαντάται και ένα εκ των εξήντα εννιά (69) Διατηρητέων Μνημείων της Φύσης της χώρας, το Φυσικό Δάσος Κυπαρισσιού στον Έμπωνα Ρόδου.

Στα δάση της Ρόδου κυριαρχούν δέντρα όπως η χαλέπιος πεύκη.

Η χαλέπιος πεύκη αναπτύσσεται στη μεσογειακή ζώνη βλάστησης, συγκεκριμένα στα δάση μεσογειακών κωνοφόρων. Παρά τις ανθρωπογενείς πιέσεις που δέχονται, τα δάση αυτά διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση.

 

Τα δάση της Ρόδου χαρακτηρίζονται από μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους. Κυκλοφορώντας κανείς στο νησί, θα συναντήσει τη χαλέπιο πεύκη, ένα είδος πεύκου που εξαπλώνεται στη Μεσόγειο και που φημίζεται για το ρετσίνι της. Από αρχαίες εποχές, το ρετσίνι της χαλεπίου πεύκης χρησιμοποιείται τόσο για τη συντήρηση όσο και για τον αρωματισμό του κρασιού, που αναφέρεται ως ρετσίνα. Στη Ρόδο θα συναντήσει κανείς και μαστιχόδεντρα, δέντρα του είδους πιστακία η λεντίσκος, εκ των οποίων μια ποικιλία καλλιεργείται στη Χίο για τη παραγωγή μαστίχας.

  • Τραχεία πεύκη (Pinus brutia)
  • Πιστακία η λεντίσκος (Pistacia lentiscus)

Στα δάση της Ρόδου κυκλοφορούν σπάνια και μοναδικά είδη πανίδας. Ξεχωρίζει το πλατώνι, ένα είδος ελαφιού του οποίου οι Ελληνικοί πληθυσμοί εντοπίζονται αποκλειστικά στο νησί. Στη Ρόδο, τα πλατώνια κυκλοφορούν κυρίως σε πευκοδάση και θαμνώδεις εκτάσεις. Στα εσωτερικά ύδατα του νησιού, μπορεί να παρατηρήσει κανείς το γκιζάνι, ένα είδος ψαριού ενδημικό της Ρόδου. Επιβιώνει είτε σε ρέοντα ή σε ήρεμα νερά και απειλείται κυρίως από τη ρύπανση και ανεπάρκεια νερού. Ακόμη ένα σπάνιο είδος είναι ο στεποποντικός, Ελληνικοί πληθυσμοί του οποίου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σχετικά πρόσφατα στη Ρόδο και αποτελούν το δυτικότερο γνωστό άκρο της κατανομής του. Ψηλά στον αέρα πετούν μεγάλα αρπακτικά πτηνά, όπως ο σπιζαετός, είδος σπάνιο και απειλούμενο σε εθνικό επίπεδο.

  • Γκιζάνι (Ladigesocypris ghigii)

Η Ρόδος και τα δάση της προσφέρεται για μεγάλο πλήθος εξορμήσεων και διαδρομών. Διαδρομές υπάρχουν τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια πλευρά και περνούν από «κρυφές λίμνες» και ποτάμια, κοιλάδες και πευκοδάση. Ο τύπος των μονοπατιών ενδείκνυται τόσο για πεζοπορία, ορειβασία όσο και για ποδηλασία. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω, ενώ λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης των μονοπατιών, συνιστάται ο επισκέπτης να συμβουλευθεί την ιστοσελίδα ή/και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ορειβατικό σύλλογο ή/και τα αρμόδια Δασαρχεία της περιοχής. (βλ. ενότητα «Χρήσιμες Πληροφορίες»).

Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η υπαίθρια άθληση και ψυχαγωγία, οι οποίες δύναται να υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον των περιοχών. Για το λόγο αυτό, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης και προστασίας, που καθορίζονται στο θεσμικό καθεστώς προστασίας των περιοχών. 

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής. 

 

  • Χρήσιμοι σύνδεσμοι – στοιχεία επικοινωνίας:
  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου: 22410 43682
  • Online Τουριστικός Οδηγός Ρόδου: ιστότοπος
  • Ορειβατικός Σύλλογος Ρόδου: facebook, osrodou@gmail.com