Δάση Κασσάνδρας Χαλκιδικής

Δάση Κασσάνδρας Χαλκιδικής

Η Κασσάνδρα Χαλκιδικής αποτελεί εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό για επισκέπτες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας των υψηλής ποιότητας παραλιών της. Σπίτι και τόπος αναπαραγωγής και ανάπτυξης για σεβαστό αριθμό ειδών ζώων και φυτών, η προστασία και ανάδειξή των δασών της θεωρείται απαραίτητη.

Το καταπράσινο τοπίο των δασών της, στα οποία η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω του οδικού δικτύου, προσφέρουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη φύση, να απολαύσει την υπέροχη θέα των διπλανών χερσονήσων και να επιδοθεί σε πλήθος δραστηριοτήτων.

 

Η Κασσάνδρα Χαλκιδικής αποτελεί τη δυτικότερη από τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής, όπως και τον Δήμο Κασσάνδρας στο σύνολό της.

Τα δάση της, τα οποία καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασης της χερσονήσου από το βορειότερο τμήμα τους στη Σάνη και τη Νέα Φώκαια, ως τα νότια παραθαλάσσια άκρα τους στην ευρύτερη περιοχή του Παλιουρίου, αποτελούν σημαντικότατο πνεύμονα πράσινου για την περιοχή.

Λόγω της αναγνωρισμένης αξίας τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τμήματα της Κασσάνδρας έχουν ενταχθεί στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και εκπροσωπούνται από την περιοχή «Υγρότοποι Νέας Φωκαίας» για την αξία σε είδη ορνιθοπανίδας (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) και από τις υδάτινες περιοχές «Ακρωτήριο Πύργος-Ορμός Κύψας-Μάλαμο» και «Παλιούρι-Ακρωτήρι και Θαλάσσια Ζώνη» για την αξία των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας (Ειδικές Ζώνης Διατήρησης).

Τμήματα των δασών της δασικής έκτασης υπάγονται στα χωρικά όρια πέντε χαρακτηρισμένων Καταφυγίων Άγριας Ζωής:

  • Έλη Νέας Φώκαιας
  • Άγιος Δημήτριος
  • Κασσανδρεία-Φούρκα
  • Αναστασίτικο (Κασσανδρινού)
  • Παλιούρι-Αγία Παρασκευή

Τα δάση των μεσογειακών κωνοφόρων που κυριαρχούν στην Κασσάνδρα ανήκουν κατά κύριο λόγο στη Μεσογειακή Ζώνη δασικής βλάστησης, με τη Θερμομεσογειακή ζώνη να απαντάται κυρίως στις παράκτιες και υγροτοπικές περιοχές.

Στην βόρεια Ελλάδα απαντάται σε υψόμετρα 100-300 μ. και το κλίμα που επικρατεί είναι μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες, θερμά καλοκαίρια και βροχοπτώσεις το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη. Τα δάση των μεσογειακών κωνοφόρων (δάση αρκεύθων, χαλεπίου και τραχείας πεύκης, κουκουναριάς, κυπαρισσιού) έχουν ανέκαθεν αποτελέσει τόπο ζωής και ανάπτυξης πολιτισμών, ενώ διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση παρά τις πιέσεις που δέχονται λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

 

Στα δάση Κασσάνδρας κυριαρχεί η παρουσία της χαλεπίου πεύκης. Πρόκειται για είδος που εξαπλώνεται στο Μεσογειακό χώρο, όπου αναπτύσσεται σε υψόμετρα περίπου μέχρι 1.700 μέτρα. Το ρετσίνι της χαλεπίου πεύκης έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τον αρωματισμό κρασιού, ευρέως γνωστού ως ρετσίνας. Σημαντική απειλή για το είδος αποτελούν οι πυρκαγιές, οι οποίες δύναται να περιορίσουν τις εκτάσεις και την εξάπλωση του.

Οι μύκητες δεν ανήκουν ούτε στα φυτά, ούτε στα ζώα. Έχουν όμως πολύ σημαντικό οικολογικό ρόλο, καθώς αποσυνθέτουν τα νεκρά σώματα των ζώων και των φυτών. Βρίσκονται παράλληλα στο διαιτολόγιο για διάφορα ζωικά είδη. Το σώμα τους αποτελείται από υφές, που φαίνονται ως άσπρες κλωστές συνήθως σε υγρό έδαφος ή ξύλο. Το γνωστό μανιτάρι είναι το όργανο του μύκητα που παράγει σπόρια για αναπαραγωγή.

Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι οποίες στην Ελλάδα συνήθως περιλαμβάνουν πυρκαγιές, υπερβόσκηση, υλοτομία και παράνομο κυνήγι. Οι δραστηριότητες αυτές τείνουν να υποβαθμίζουν το δασικό περιβάλλον.

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής.