Δάσος Σχινιά

Δάσος Σχινιά

Το Δάσος Σχινιά εξαπλώνεται για περίπου 3 χιλιόμετρα κατά μήκος της ανατολικής ακτής της πεδιάδας του Μαραθώνα πάνω σε χαμηλές, σταθεροποιημένες αμμοθίνες και έχει πλάτος που κυμαίνεται από 250 έως 450 μέτρα. Αποτελείται από κουκουναριά στα δυτικά και χαλέπιο πεύκη στα ανατολικά με τα δύο είδη πεύκης να αναμειγνύονται προς το μέσο. Ο υπόροφος αποτελείται από είδη μακκίας βλάστησης όπως σχίνος, πουρνάρι, φοινικική άρκευθος, μυρτιές, αρκουδόβατα και φρύγανα. Η ποώδης βλάστηση αν και σχετικά πλούσια σε είδη, απαντά μόνο σε θέσεις μακριά από την ακτή όπου η ποδοπάτηση είναι περιορισμένη, μιας και το δάσος προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών τη θερινή περίοδο, καθώς γειτνιάζει με μια ιδιαίτερα δημοφιλή ακτή για κολύμβηση. Εκτός από τις εξάρσεις των θινών που βρίσκονται κυρίως στο δυτικό τμήμα και προς την ακτή, στο δάσος απαντούν παλιές κοίτες οι οποίες φαίνεται ότι ξεκινούσαν από το έλος βόρεια του δάσους. Οι κοίτες αυτές δεν λειτουργούν λόγω της κατασκευής ενός ελαφρά ανυψωμένου δρόμου που διατρέχει όλο το μήκος του δάσους στη βόρεια πλευρά του και το διαχωρίζει από το έλος λειτουργώντας ως ανάχωμα σε συνδυασμό με την συνεχή αποστράγγιση που εξασφαλίζει η πληθώρα των αποστραγγιστικών τάφρων που έχουν διανοιχτεί στο έλος. Από αυτές μόνο μια που βρίσκεται περίπου στο μέσο είναι εμφανής και περιοδικά συγκεντρώνει νερό. Σε αυτή κυριαρχούν είδη ανθεκτικά σε υψηλή αλατότητα. 

Το Δάσος Σχινιά βρίσκεται κατά μήκος της ακτής του ανατολικού άκρου της πεδιάδας του Μαραθώνα στο Βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής, σε απόσταση 40 km από την Αθήνα. Το δάσος βρίσκεται μεταξύ της θάλασσας και μιας ελώδους περιοχής (Μεγάλο Έλος ή Έλος Σουλίου), στον Δήμο Μαραθώνος της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, Στα όρια του έχουν αναπτυχθεί μικροί οικισμοί και βόρεια από το δυτικό του άκρο βρίσκεται το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά.

 

  • Η ευρύτερη περιοχή του δάσους, του έλους και της ακτής του Σχινιά περιλαμβάνεται στο «Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα».
  • Το Δάσος Σχινιά ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura. Ειδικότερα, περιλαμβάνεται στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα» για την αξία των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας και στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Υγρότοπος Σχινιά» για την σημασία του για την ορνιθοπανίδα.

Στο Δάσος Σχινιά κυριαρχούν η κουκουναριά και η χαλέπιος πεύκη. Η κουκουναριά κυριαρχεί στο δυτικό τμήμα, η χαλέπιος πεύκη στο ανατολικό, ενώ στο μέσο δύο είδη πεύκης σχηματίζουν μεικτές λόχμες και συδενδρίες. Τα δυο είδη συγκροτούν ένα μεικτό δασικό τύπο κωνοφόρων της μεσογειακής ζώνης βλάστησης.  

Εκτός από τα κυρίαρχα είδη της  κουκουναριάς και της χαλεπίου πεύκης στην περιοχή του δάσους έχουν απαντούν πληθώρα ξυλωδών και ποωδών φυτών. Έχουν καταγραφεί πάνω από 30 taxa με αρκετά από αυτά να απαντούν κυρίως σε εκτάσεις με αμμώδες υπόστρωμα και σε εδάφη με αυξημένη αλατότητα.

Η ευρύτερη περιοχή του δάσους φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ειδών ζώων. Ιδιαίτερα πλούσια είναι η ορνιθοπανίδα, ενώ απαντά σχετικά υψηλός αριθμός ειδών ερπετών και αμφιβίων. Απαντούν επίσης αρκετά είδη θηλαστικών και ένα ενδημικό είδος ψαριού. Το δάσος χρησιμοποιείται από μεγάλο αριθμό ειδών πουλιών για ξεκούραση, ενώ φωλιάζει σε αυτό και μέρος των συνολικά 50 ειδών πουλιών που φωλιάζουν στην ευρύτερη περιοχή.

 

Το πευκόδασος του Σχινιά προσφέρεται για 2 διαδρομές μεγάλου φυσικού κάλους, οι οποίες τέμνονται και δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να εξερευνήσει όλο το δάσος. Για περισσότερες πληροφορίες συνιστάται ο επισκέπτης να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ορειβατικό σύλλογο ή/και τα αρμόδια Δασαρχεία ή/και τον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής. (βλ. «Χρήσιμες Πληροφορίες»).

Το δάσος επηρεάζεται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η μόλυνση του εδάφους και η διέλευση μηχανοκίνητων οχημάτων, οι οποίες δύναται να υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Για το λόγο αυτό, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης και προστασίας, που καθορίζονται στο θεσμικό καθεστώς προστασίας της περιοχής. 

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής. 

 

  • Χρήσιμοι σύνδεσμοι – στοιχεία επικοινωνίας:
  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Δασαρχείο Καπανδριτίου: 2295 052450