Παραποτάμιο Δάσος Αξιού

Παραποτάμιο Δάσος Αξιού

Το παραποτάμιο δάσος Αξιού καλύπτει την έκταση παράλληλα με τον ποταμό. Παρόχθια δενδρώδης βλάστηση αναπτύσσεται κυρίως στις όχθες του ποταμού και στις νησίδες που σχηματίζονται μέσα στην κοίτη του. Σκλήθρα, λεύκες, ιτιές, πλατάνια, μαζί με τα θαμνώδη και ποώδη είδη πιο χαμηλά, σχηματίζουν πυκνή, και σε πολλά σημεία αδιαπέραστη βλάστηση.

Το Παραποτάμιο Δάσος Αξιού βρίσκεται δυτικά της Θεσσαλονίκης, στους Δήμους Χαλκηδόνος και Δέλτα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτείνεται παράλληλα με τον Αξιό ποταμό, από τα Νέα Μάλγαρα και τη Χαλάστρα στο ύψος της εθνικής οδού στον νότο, έως τους οικισμούς Καστανάς και Άθυρα στον βορά.

Η ευρύτερη περιοχή του Αξιού και του Δέλτα του έχει ενταχθεί στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, λόγω της αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το παραποτάμιο δάσος του υπάγεται στην περιοχή «Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμoνα-Ευρύτερη Περιοχή-Αξιούπολη» για την αξία των τύπων οικοτόπων και των ειδών φυτών και ζώων που φιλοξενεί.

Το παραποτάμιο δάσος του Αξιού ανήκει στην αζωνική βλάστηση παρόχθιων δασών, με συχνότερα δασικά είδη τα Populus sp. (λεύκες), Platanus orientalis (πλάτανος) και Alnus glutinosa (σκλήθρο). Τα δάση αυτά αναπτύσσονται κυρίως κατά μήκος όχθεων ποταμών και λιμνών, σε αμμώδη εδάφη με υψηλή στάθμη υπόγειων υδάτων. Παρόλου που τα εδάφη αυτά είναι σχετικά άγονα, η παραγωγικότητα των δασών αυτών είναι υψηλή.

Στην ευρύτερη περιοχή του παραποτάμιου δάσους του Αξιού, υπάρχουν πάνω από 370 είδη χλωρίδας. Θα παρατηρήσει κανείς μεγάλες εκτάσεις ιτιάς, συγκεκριμένα λευκής ιτιάς, που αναπτύσσεται κοντά σε λίμνες, ποτάμια και ρυάκια. Έχει ευρεία κατανομή στο Βόρειο ημισφαίριο και έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθείς για το ξύλο της και ως καλλωπιστικό δέντρο. Στο περιοχή υπάρχουν και αλμυρίκια, φυτά που εντοπίζονται ως θάμνοι ή δέντρα. Τα αλμυρίκια χαρακτηρίζονται από την ανθεκτικότητα τους στην ξηρασία και στην αλμυρότητα του εδάφους. Παρατηρούνται κοντά σε ακτές, αλλά και σε βουνά και ερημικές περιοχές.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, στο παραποτάμιο δάσος και τις νησίδες του Αξιού συγκεντρώνονται για να αναπαραχθούν χιλιάδες ζευγάρια ερωδιών: λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, χουλιαρομύτες και αργυροτσικνιάδες, σχηματίζοντας μαζί με χαλκόκοτες, λαγγόνες και κορμοράνους μια από τις μεγαλύτερες μεικτές αποικίες πουλιών στην Ελλάδα.

Η προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, σε κοντινή απόσταση από τα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και της Κατερίνης, προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για βόλτα, παρατήρηση, φωτογράφηση ή απλά απόδραση από την βουή της πόλης. Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές , που στην πλειοψηφία τους είναι οδοιπορικές. Για περισσότερες πληροφορίες συνιστάται ο επισκέπτης να συμβουλευθεί την ιστοσελίδα ή/και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τα αρμόδια Δασαρχεία ή/και τον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής. (βλ. ενότητα «Χρήσιμες Πληροφορίες»)

Σε ορισμένες πεδινές και προσβάσιμες θέσεις, η εξάπλωση του παραποτάμιου δάσους έχει περιοριστεί κυρίως λόγω της αποψίλωσής του με σκοπό την επέκταση καλλιεργειών, ενώ στα στενά του ποταμού, η έλλειψη προσβασιμότητας και η απότομη κλίση έχουν προστατέψει το παραποτάμιο δάσος, που εκεί αναπτύσσεται πολύ ικανοποιητικά.

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής. 

 

  • Χρήσιμοι σύνδεσμοι – στοιχεία επικοινωνίας:
  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Δασαρχείο Θεσσαλονίκης: 2313 309050
  • Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου: ιστότοπος, 2310 794811, fdthermaikou@gmail.com